Egy középkori várnak álcázott vidéki nyaralót árulnak az angol vidéken

Stowe Gardens
Vágólapra másolva!
Egykor divat volt az angol vidéki birtokok tulajdonosai körében, hogy különleges hangulatú, például középkori várkastélyokra emlékeztető, építészeti stílusban terveztették meg a nyaralóikat. Most eladó egy London közelében található ingatlan, amely 1738-ban épült, és megszólalásig hasonlít egy régi várra.
Vágólapra másolva!

Nagyjából háromszáz évvel ezelőtt a nagy angol vidéki birtokok tulajdonosai körében divat volt, hogy a parkosítás természetesnek tűnjön, ám a hangulat mégse legyen „túlságosan" természetes. Így alakult ki a Landscape Style néven ismertté vált stílus, amely inkább volt naturalista, mint valójában természetes – írja a Dirt.com.

A stílusirányzat hívei a kertrendezési megoldások mellett a különleges hatású, ám gyakran nem különösebben praktikus építészeti megoldásokat is kedvelték. Sok házat úgy terveztek, hogy azok klasszikus templomokat, kilátótornyokat idézzenek meg, és nem ritkán még barlangokkal vagy hamis romokkal is kiegészítették a hangulatot.

Ennek a stílusnak az egyik példája a Londontól 145 kilométerre található Buckinghamshire-ben álló Stowe Castle. Az 1738-ban épült házat James Gibbs építésznek tulajdonítják. A V-alakú építményt úgy alakították ki, hogy az emlékeztessen egy középkori várkastélyra. A kastély törmelékes kőfalakkal, harangtornyokkal, valamint négyszögletes saroktoronnyal is rendelkezik.

A közel egyhektáros telken elterülő, 437 négyzetméter lakóterülettel rendelkező „kastélyt" most 5,4 millió dollárnak megfelelő összegért (közel 2 milliárd forint) árulják.

Az ingatlan nemcsak kívülről kelti egy klasszikus várépület hatásait. A belsőépítészeti megoldásokat is ehhez igazították. Helyet kaptak benne tömör tölgyfa ajtók, díszes márvány kandallók, ablakülések, valamint boltívek is.

A tökéletesen modernizált, öt hálószobás és öt fürdőszobás épülethez két melléképület tartozik. Egy 251 négyzetméteres kisebb ház, melyben két nappali, hálószoba, fürdőszoba, konyha, valamint játékszoba is található. Emellett a ház mögötti másik épület tökéletes személyzeti szállás lehet, saját fürdővel, nappalival és konyhával.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.