Moszkva: Az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjén van a nukleáris háború valószínűsége

Események

war conflict Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonai egységek Bahmut térségében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 393. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
05:04
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:17
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Háborús fáradtságra figyelmeztet a cseh elnök

Petr Pavel cseh köztársasági elnök "háborús fáradtságra" figyelmeztetett, és arra számít, hogy az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás idővel csökkenni fog. A Sueddeutsche Zeitung német lap idézte az államfőt, aki szerint a jövő évi amerikai elnökválasztás valószínűleg hatással lesz Ukrajna európai támogatására.

Az egykori NATO-tábornok Pavel azt mondta: "Ha az USA támogatása csökken, akkor számos európai ország támogatása is csökkenni fog."

05:25
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij szenvedést és rombolást látott a Donbászban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy elszomorító volt látni azt a szörnyű szenvedést és pusztítást, amelyet Oroszország okozott a Donbász régió városainak, miután felkereste a frontvonalakat.

„Nyilvánvaló, hogy a oroszokat semmi más nem tudja megállítani, mint egy dolog – a mi győzelmünk" – mondta Zelenszkij. Megemlítette a zaporizzsjai lakóépületek elleni csapásokat és a kijevi régió egyik éjszakai dróntámadását, mondván, "minden orosz csapásra katonai, politikai és jogi választ kapnak".

06:02
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Nyolc ember halt meg a dróntámadásokban

Nyolcra nőtt a kedd éjszakai dróntámadás halálos áldozatainak száma a kijevi régióban, további hét ember megsebesült. Az ukrán segélyszolgálatok szerint egy középiskola és két kollégium részben megsemmisült a fővárostól mintegy 60 kilométerre délre fekvő Rziscsiv folyóparti város elleni támadásban.

Ukrajna szerint Oroszország iráni gyártmányú drónokat használt a támadásban, és azt állította, hogy 21 drónból 16-ot lelőtt.

06:39
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

NATO-főtikár: Hosszú lesz a háború

Vlagyimir Putyin nem tervez azonnali békét Ukrajnában, ezért a nyugatnak fel kell készülnie arra, hogy még hosszú ideig halálos segítséget nyújtson Kijevnek – figyelmeztetett a NATO főtitkára a Guardiannak adott interjújában. A jelenleg a kelet-ukrajnai Bahmut körül zajló heves harcok azt bizonyították, hogy Oroszország hajlandó „több és több ezer katonát bevetni, minimális haszon érdekében" – mondta a NATO vezetője.

07:13
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva: Az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjén van a nukleáris konfliktus valószínűsége

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes nyilatkozott legutóbb a nukleáris eszkaláció kilátásairól, miután a hírek szerint az Egyesült Királyság szegényített uránt tartalmazó lőszereket szállítana Ukrajnának.

Miután Vlagyimir Putyin és Szergej Lavrov bírálta a lépést, Rjabkov kijelentette, hogy a nukleáris konfliktus valószínűsége jelenleg "az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjén van". Az orosz hírügynökségek által közölt kommentekben azt is elmondta, hogy nem lehet beszélni titkos vagy nyílt tárgyalásokról az Egyesült Államokkal az Új START nukleáris fegyverek csökkentéséről szóló szerződés visszaállításáról, amiből Oroszország februárban kilépett.

A szegényített uránt fegyverekben használják, mert sűrűsége és egyéb fizikai tulajdonságai miatt kiváló páncéltörő képességű. Az ENSZ Leszerelési Kutatóintézete szerint a szegényített urántartalmú lőszer azonban nem tekinthető nukleáris fegyvernek.

07:47
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 22-én az ukrán-magyar határszakaszon 4843 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4204 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 67 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 22-én 35 ember, közülük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:11
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

A barátság, az együttműködés és a béke utazása

Hszi Csin-ping oroszországi látogatása „a barátság, az együttműködés és a béke utazása" volt – mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője, miután Kína elnöke befejezte háromnapos moszkvai látogatását. Wang Wenbin megismételte Peking azon állítását, hogy semleges maradt az ukrajnai konfliktusban, és kijelentette, hogy Kína „továbbra is konstruktív szerepet fog játszani az ukrán kérdés politikai rendezésének előmozdításában".

08:37
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai külügyminiszter: Kinyílhat Pandora szelencéje

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere szerint Kína azt figyeli, hogyan reagál Washington és a világ Oroszország ukrajnai inváziójára. Hszi Csin-ping elnök moszkvai látogatása után Blinken azt mondta, hogy ha Oroszországnak megengedik, hogy büntetlenül megtámadja Ukrajnát, az „Pandora szelencéjét nyitná ki" a leendő agresszorok előtt, és „konfliktusok világához" vezetne. Hozzátette: Kína még nem lépte át azt a határt, hogy halálos segítséget nyújtson Moszkvának.

09:08
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Elvesztheti lendületét a Bahmut elleni orosz támadás

Fennáll annak a lehetősége, hogy a Bahmut városa elleni orosz támadás elveszti azt a korlátozott lendületet, amelyet megszerzett – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma legújabb hírszerzési jelentésében. Ez azért történhet meg, mert „egyes orosz hadi egységeket átcsoportosítottak más ágazatokhoz" – áll a közleményben.

09:37
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai bizottság tart meghallgatást az ukrajnai segélyekről

Az amerikai képviselőház külügyi bizottsága – amely számos külpolitikai kérdésben illetékes – március 29-én összeül, hogy meghallgatást tartson az „ukrajnai segítségnyújtás felügyeletéért, átláthatóságáért és elszámoltathatóságáért". Az Egyesült Államok védelmi-, és nemzetközi fejlesztési osztályának főfelügyelőinek tanúskodniuk kell a meghallgatáson.
A tisztségviselők még nem beszéltek az Egyesült Államok által Ukrajnának szállított pénzeszközökkel vagy fegyverekkel való visszaélésről.

10:22
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Bizakodnak az ukránok Bahmutnál

Olekszandr Szirszkij az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint az oroszok jelentős veszteségeket szenvednek Bahmutnál, amit ki is fognak használni, a tábornok példaként hozta fel erre Kijevet és Harkovot is, amit visszavettek az oroszoktól.

10:57
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Pokolgép robbant Melitopol központjában – videó

A Nexta szerint egy, az oroszokkal együttműködő rendőrtiszt autóját robbantották fel.

11:21
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb új-zélandi katona halt meg Ukrajnában - fotó

A 38 éves Kane Te Tai halálát az új-zélandi külügyminisztérium csütörtökön ukrán kormányzati forrásokra hivatkozva megerősítette. Te Tai, aki a Nemzetközi Légióban harcolt, a harmadik ismert új-zélandi, aki Ukrajnában halt meg – írta a The Guardian.

Új-Zélandon sokak számára Te Tai volt az ország ukrajnai háborúban való nem hivatalos részvételének arca. Mielőtt 2022 májusában elhagyta Új-Zélandot, felszerelésre gyűjtött adományokat, interjúkat adott, valamint az Instagramon és a Facebookon is dokumentálta mindennapjait.

11:49
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Herszont is bombázták az oroszok

Az oroszok ez utóbbi napban tizenegy alkalommal lőtték Herszon területét, ennek egy halálos áldozata is volt – jelentette ma a város katonai vezetése.

12:14
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Kilenc ember halt meg az orosz dróntámadás után

Újabb ember halt meg a tegnapi, Kijev térségében elkövetett orosz dróntámadás után, így a halálos áldozatok száma kilencre emelkedett – írta a Sky News.

A Rzsiscsiv várost ért támadásban részben megsemmisült egy középiskola és két kollégium. Andrij Nebytov kijevi rendőrfőnök tájékoztatása szerint további 29 ember sérült meg.

12:52
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi miniszter a háború végéről beszélt

Szergej Sojgu védelmi miniszter az tárca által működtetett TV Zvezda azon kérdésére, hogy hogyan fog véget érni a háború, azt válaszolta: "Minden háború békével ér véget". Amikor azonban az újságíró megkérdezte, hogy milyen hamar várható béke Ukrajnában, arra válasz nélkül elsétált.

A Sky News szerint a TV Zvezda eredetileg leadta a Sojgu távozásáról készült felvételt, de azt egy későbbi kiadásból kivágták.

A portál szerint Oroszország egy elhúzódó háborúra készíti fel polgárait, míg Nyugati elemzők úgy vélik Putyin valószínűleg azt tervezi, hogy minél tovább elhúzza a háborút, abban a reményben, hogy a Nyugat Ukrajnának nyújtott támogatása csökken.

13:35
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Medvegyev: Oroszország 1500 páncélost akar gyártani idén

Oroszország 1500 páncélost akar gyártani idén, hogy az ukrajnai harctérre küldhesse őket - mondta Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt államfő és miniszterelnök egy csütörtökön közzétett interjúban.

Medvegyev hozzátette: a hadiipari komplexum teljes fordulatszámon dolgozik, és a fegyvergyárak többségében három műszakban termelnek. Megjegyezte: bár a Nyugat igyekszik elvágni Oroszországot a fontos alkatrészektől, és azt állítja, hogy az ország kifogy a tüzérségi lövedékekből, harckocsikból és rakétákból, a valóság ezzel szemben az, hogy csak idén 1500 páncélos gördül le a gyártósorról. (MTI)

14:31
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán parancsnok: hamarosan ellentámadás indul az oroszok ellen

A már négy hónapja védekezésre kényszerülő ukrán erők a "nagyon közeli jövőben" ellentámadást fognak indítani az orosz csapatok ellen - mondta Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka csütörtökön.

"A kelet-ukrajnai Bahmut elfoglalására törekvő Wagner csoport jelentősen meggyengült, és fogy az ereje. Hamarosan ki is használjuk ezt a lehetőséget, ahogy tettük azt korábban is Kijev mellett, Harkivban, Balaklijánál és Kupjanszknál" - közölte Szirszkij a Telegramon, felidézve a tavalyi év ukrán ellentámadásait, amelyek jelentős területek visszafoglalása révén fordulópontokat hoztak a háború menetében.
Szirszkij egyike volt azoknak a legmagasabb rangú parancsnokoknak, akik a tavalyi ukrán ellentámadás stratégiáját kidolgozták. Az offenzíva során az ukrán hadsereg visszaverte a Kijev elleni orosz támadást, és visszavetette az orosz erőket Kelet-Ukrajnában 2022 második felében. (MTI)

14:55
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Nem csökkent az aggodalom a zaporizzsjai erőmű miatt

Az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetője szerint az ukrajnai Zaporizzsjai erőműben továbbra is veszélyes a helyzet, miután ebben a hónapban orosz rakétacsapás miatt az erőművet lekapcsolták a hálózatról. Európa legnagyobb atomerőművének megbízható áramellátásra van szüksége a reaktorok és a nukleáris üzemanyagot tároló medencék hűtésére szolgáló vízforgató szivattyúk működtetéséhez – írta az ügynökség.

15:34
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij Herszonba ment

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a déli Herszonba utazott, ahol a korábban lerombolt infrastruktúra helyreállítását ellenőrizte. A régióban dolgozók most az áram- és vízellátás helyreállításával vannak elfoglalva – írta az elnök. A várost tavaly év végén foglalták vissza az oroszoktól - írta a Reuters.

15:59
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Távollétében is bíróság elé állíthatják Putyint

Az orosz vezetőket akkor is bíróság elé kell állítani Ukrajna lerohanása miatt, ha nem lehet őket letartóztatni és személyesen bíróság elé állítani - mondta az ukrán főügyész.

Andrij Kosztyin a Reutersnek nyilatkozott, miután találkozott a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészével Hágában. Az ICC a múlt héten adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért és mert álláspontjuk szerint személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

16:31
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Finn védelmi miniszter: Finnországnak nem kellene vadászgépeket adnia Ukrajnának

Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter szerint országának az ukránok kérése ellenére sem kellene Hornet típusú vadászgépeket adományoznia.

A finn védelmi tárca vezetője egy Helsinkiben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy véleménye szerint Finnországnak saját biztonsága érdekében szüksége van a Hornet vadászgépekre.

A miniszter beszámolója szerint Ukrajna megkereste Finnországot, hogy adjon át Hornet vadászgépeket.

Ellenzem azt az elképzelést, hogy ezeket a vadászgépeket a következő években Ukrajnának adományozzuk. Véleményem szerint ezek a repülőgépek már kezdenek elhasználódni, és csekély lesz a használati értékük - közölte Kaikkonen.

17:15
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Európai Bizottság: Több mint kétezer ukrajnai beteget szállítottak európai kórházakba a háború kezdete óta

Az ukrajnai háború kezdete óta több mint kétezer ukrajnai beteget szállítottak át gyógykezelésre a tagállamok kórházaiba az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A brüsszeli testület közleménye kiemelte: az ukrán kórházakra és az ország egészségügyi rendszerére nehezedő terhek enyhítésére az Európai Unió több mint egy éve hangolja össze az ukrajnai betegek rendszeres orvosi evakuálását valamely tagországba.

A betegeket húsz európai ország - Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország és Szlovénia - kórházaiba szállították.

17:58
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkezett az első négy szlovák MiG 29-es vadászgép Ukrajnába

Már Ukrajnában van az első négy MiG 29-es vadászgép azok közül, amelyeket Szlovákia átad Ukrajnának - közölte csütörtökön a szlovák védelmi minisztérium.

A minisztérium szerint a vadászgépeket ukrán pilóták vitték át Ukrajnába a szlovák légierő támogatásával. Az átadandó többi gép a következő hetekben repül majd át.

A minisztérium szerdán még azt közölte, hogy az Ukrajnának szánt vadászgépek még Szlovákia területén vannak, és átadásuk néhány héten belül fejeződik be.

Eduard Heger miniszterelnök ügyvezető kormánya múlt heti online ülésén döntött arról, hogy Szlovákia - teljes készletét - 13 MiG 29-es vadászgépet és egy Kub légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának.

18:49
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz légierő megsemmisített egy ukrán Szu-24-es vadászbombázót

Az orosz légierő megsemmisített egy ukrán Szu-24-es vadászbombázót a Harkov megyei Boguszlavka térségében - közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

Az orosz altábornagy beszámolt arról is, hogy Zaporizzsja térségében megsemmisítették az ukrán 65. gépesített dandár üzem- és kenőanyagraktárát.

Konasenkov mintegy 465 főben nevezte meg az ukrán fegyveres erők emberveszteségét, akik közül nagyjából 250 katona a Donyeck környékén folytatott harcokban esett el.

A megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között tizenhat drónt, egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott tarackot, és hat harckocsit. Hozzátette, hogy öt HIMARS-rakétát semmisítettek meg a levegőben.

19:38
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Kigyulladt az észt külügyminiszter páncélozott autója Kijevben tett látogatásakor

Kigyulladt Urmas Reinsalu észt külügyminiszter páncélozott autója Kijevben tett látogatásakor.

Reinsalu csütörtökön Tallinnban tartott sajtótájékoztatóján számolt be a rémísztő pillanatról.

"Kaimo Kuuskkal (észt nagykövettel) a hátsó ülésen ültünk, amikor Kaimo egyszeriben azt mondta, hogy valami szagot érez. Aztán hirtelen lángok csaptak fel a hátunk mögül" - ismertette a tárcavezető.

A személyzet csak nagy nehézségek árán tudta kívülről kinyitni a kocsi ajtajait, a csomagtér ajtaja pedig le volt zárva. "Szerencsére a hátsó ajtókat végül sikerült kinyitni, mivel az autó néhány másodperc alatt gázkamrává változott" - mondta Reinsalu.

20:33
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Indiai légierő: Oroszország az ukrajnai háború miatt nem tudja teljesíteni fegyverszállítási kötelezettségeit

Oroszország az ukrajnai háború miatt nem tudja teljesíteni az Indiának megígért létfontosságú védelmi felszerelések leszállítását - közölte az indiai légierő (IAF) képviselője az újdelhi parlamentben.

A két ország között a legnagyobb folyamatban lévő ügyletnek része egy Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer, amelyet az indiai kormány 2018-ban 5,4 milliárd dollárért (1,8 billió forint) vásárolt.

Az IAF ezen kívül Szu-30-as és MiG-29-es vadászrepülőgépek leszállítását is várja Oroszországtól.

Oroszország és előtte a Szovjetunió évtizedeken át India első számú fegyverexportőre. India 2017 óta 18,3 milliárd dollárt (6400 milliárd forint) költött fegyverekre, amelyből az orosz import 8,5 milliárd dollárt (2900 milliárd forint) tett ki.

21:34
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Hamarosan újabb Leopard 2 harckocsik érkeznek Ukrajnába

A spanyol védelmi minisztérium március 23-án bejelentette, hogy a jövő hét végéig átadja az első hatot az Ukrajna számára ígért tíz Leopard 2 harckocsiból - írja a Kyiv Independent.

22:48
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Svédország további fegyverekkel támogatja Ukrajnát

Svédország 600 millió dolláros katonai segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajnának, ami Leopard 2-es harckocsikat, Archer önjáró lövegeket, Robotsystem 97 rakétarendszereket, valamint lőszereket tartalmaz.

A svéd parlament azt is jóváhagyta, hogy 14 Archer önjáró löveget küldjenek az Egyesült Királyságnak az Ukrajnának adományozott régebbi AS-90 önjáró lövegek pótlására - írja a Kyiv Independent.

00:00
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Több rakétát is megsemmisítettek az ukránok Odesszánál

Március 23-án este két orosz Kh-59-es levegő-föld rakétát semmisítettek meg az ukránok Odessza közelében - állítja az ukrán légierő.

05:23
március 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.