A használt motoros ruha is kellő védelmet nyújt?

Vágólapra másolva!
A motorosok világában is megoszlanak a vélemények a védőruházat használatáról. Ahány jármű, annyi stílus és ajánlott felszerelés, a kínálat pedig bőven alátámasztja ezt. Emellett pedig a használt szerelések piaca is virágzik. Vajon a másodkézből szerzett öltözék is kellő védelmet nyújt?
Vágólapra másolva!

Biztonságban, két keréken

Jól tudjuk, hogy a motorozás külön életforma. A nagyobb csapatok egyelőre még a garázsban pihentetik kétkerekű kincseiket, de ahogy melegszik az idő, egyre többen jelennek meg majd az ország útjain. Ezt az életérzést leginkább csak az képes megérteni, aki ült már a nyeregben egy hosszabb úton a kellemes tavaszi napsütésben és szabadon rótta a kilométereket. Épp ezért sok vita is övezi a motorozás kultúráját, ám az abban élők mit sem törődnek a negatív hangokkal.

Tény, hogy a kétkerekűek világa óriási tradíciókkal bír. A külföldi – elsősorban angolszász és amerikai – gyökerekkel rendelkező létforma hazánkban is határozottan megvetette a lábát. A motoros életforma persze különféle ágakra oszlik, hiszen van aki a túramotorokra esküszik, míg más jobban szereti enduroját járatlan utakon hajtani, vagy épp egy chopper széles kormánya mögött járni a széles utat.

Ez utóbbi egyben a motorosok jelmondata is, mely leginkább a balesetmentes, biztonságos közlekedésre utal. Ennek fő letéteményesei persze maguk a sofőrök, de különféle öltözékek és kiegészítők is segíthetik a nagyobb baj elkerülését. Balesetek bármikor, akár önhibájukon kívül is bekövetkezhetnek, így fontos a védelem. A különféle motoros ruhák, sisakok és protektorok éppen ezt szolgálják. Mivel ezek komoly értéket képviselnek, sokszor a használt motoros ruha is népszerű opció.

Forrás: offero.hu

Felölthető védelem

A motoros ruha kategóriától függően nem elsősorban divatcikk, sokkal inkább egy biztonsági felszerelés. A különféle dzsekik, nadrágok, csiszmák és sisakok persze a sofőrök egyéni stílusát is reprezentálhatják, egyben jelzik a közösséghez való tartozásukat. A megfelelő védelem ugyanakkor életet is menthet. A motorosok sokszor egészen elképesztő sebességgel szelik az utakat, vagy olyan járatlan helyeket fedeznek fel, amelyek már önmagukban is veszélyesek lehetnek.

A motoros ruhák és kiegészítők kifejezetten a sofőrök védelmére lettek kifejlesztve, így minden veszélyesebb helyzetben képesek megóvni testi épségüket. Ahány motortípus és vásárlói igény, annyi különféle motoros ruha. Az egészen komoly, teljes testet elfedő protektoros ruháktól kezdve az egyszerűbb biztonsági felszerelésekig sok minden elérhető. A motoros üzletek bővelkednek ezek kínálatában.

Emellett azonban érdemes lehet egy használt motoros ruha beszerzésén is elgondolkozni, elsősorban költséghatékonysági szempontból. A piacon számos ilyen másodkézből származó öltözék is elérhető, amelyek ugyanúgy betöltik funkciójukat, de a vásárló jóval kedvezőbb áron juthat hozzá. Érdemes persze minden esetben körültekintően eljárni és meggyőződni róla, hogy a használt motoros ruha semmilyen olyan hibával nem rendelkezik, mely hatással lehet a biztonságra.

Forrás: offero.hu

Hirdetések a megfelelő helyen

A rutinosabb vásárlók nyilván tudják, hogy a használt motoros ruha beszerzés mely platfomokon a leghatékonyabb. Ezek sokszor nem nyilvános vagy zárt csoportok, ahol a tagok megoszthatják eladásra szánt termékeiket. Sokaknak nagyobb bizalmuk van az ilyen jellegű közösségekben, hiszen e helyeken válogatott, bizonyos kritériumoknak megfelelő tagság gyűlhet csak össze. Így tehát az itt meghirdetett termékek felé is nyitottabbak.

Léteznek azonban más, mindenki számára elérhető, használt cikkek adás-vételére dedikált platformok, melyek legalább ennyire hatékonyan használhatók. Az eladó motoros ruhák ezekre a felületekre is egyszerűen feltölthetők, a vásárlói oldalról pedig legalább ennyire könnyű a beszerzés is. Az online hirdetőoldalak itthon is nagy hagyományokkal rendelkeznek, a termékek köre pedig kifejezetten széles. Így tehát a használt motoros ruhák és kiegészítők is megtalálják helyüket.

A biztonság minden esetben elsőszámú szempont, így a használt eszközök és felszerelések esetén érdemes meggyőződni azok állapotáról. Az internetes vásárlás kényelmes megoldást garantál ugyan, de nem érdemes felelőtlen üzleteket kötni. Szerencsére a tapasztalatok többsége abszolút pozitív, a rutinosabb vásárlók pedig már messziről kiszúrják, hogy mi érdemes a figyelemre. A megfelelő felszerelés beszerzése után pedig indulhat is az újabb szezon az országutakon.