Gyurcsány pártja a legerősebb ellenzéki párt, Karácsony Gergelyék egy százalékon állnak

Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, DK, Demokratikus Koalíció, Március 15., beszéd, Egyetem tér, 2023.03.15.
Vágólapra másolva!
Az IDEA Intézet 2023. március elején készített reprezentatív kutatást, amelyből egyértelműen kiderül, hogy továbbra is a Fidesz-KDNP a legtámogatottabb, domináns pozícióját egyetlen ellenzéki párt sem veszélyezteti. A választókorú népesség 29 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re. A baloldalon Gyurcsány pártja a legerősebb, Karácsonyék ugyanakkor egy százalékon mozognak, be sem jutnának a parlamentbe - írja a 168.hu.
Vágólapra másolva!

Az Idea Intézet felmérése szerint az ellenzéki oldalon 2023 februárjához képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező, ugyanakkor egy irányba mutató választói mozgások történtek.

Az eredmények szerint három ellenzéki párt jutna be a parlamentbe: A DK 12 százalékos támogatottsággal, a Mi Hazánk hat százalékkal és a Momentum öt százalékkal.

Viszont a többi, jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező többi párt 1-1 százalékon áll. Ez a négy párt az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak pedig négyszázalékos támogatottsága van. Az ismeretlen preferenciájúak aránya ugyanakkor ismét emelkedett 2 százalékponttal, így már 38 százalékon áll.

Tehát továbbra is Gyurcsány a vezető a baloldalon, az ő pártja a legerősebb. Karácsonyék viszont egy százalékon vannak, nem jutnának be a parlamentbe sem.

Forrás: Idea Intézet

A biztos szavazó pártot választók körében sem jobb a helyzete a négy mikropártnak. E négy párt együttesen ér el akkora támogatottságot, mint a Momentum (7%), viszont az öt párt együtt nem rendelkezik akkora választói felhatalmazással, mint a Demokratikus Koalíció önállóan. A DK (19%) mögött a Mi Hazánk következik 9 százalékos támogatottsággal.