Csökkennek az élelmiszerárak - ahogy a kormány megmondta, csökken az infláció, év végére egy számjegyű lesz

Vágólapra másolva!
Egyértelműen csökken az infláció, ezt jelzi az élelmiszerárak csökkenése is. A kormány ezt már korábban többször határozottan előre jelezte, közölve, hogy egyszámjegyűre fog csökkenni az áremelkedés. A mostani tendencia egyértelműen jelzi, hogy ez történik. A kormány már 20 intézkedésről döntött a drágulás megfékezése érdekében, az inflációellenes lépések - többek közt az élelmiszerárstop és a kamatstop - működnek, az infláció tetőzött és csökkenésnek indult - írta hétfői közleményében a GFM. Most újabb intézkedésként bevezetik az online árfigyelő adatbázist.
Vágólapra másolva!

- jelentette be február 10-én Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Orbán Viktor miniszterelnök korábban már többször elmondta, hogy decemberre egy számjegyű lesz az infláció.

Az infláció egy közellenség. Le kell törni az inflációt – mondta január végi rádiós interjújában a kormányfő, majd hozzátette:

úgy számol, hogy március végéig csökkenni fog az infláció, decemberre pedig egy számjegyű lesz.

Láthatóan ez történik most,

ezt bizonyítják az elmúlt hetek hírei az élelmiszerárak csökkenéséről.

Hétfő reggel már írtunk arról, hogy a SPAR-nál is bejelentettek egy nagy árcsökkentő programot. Az üzletlánc promóciójában már csaknem 400 kedvezményes termék szerepel, és ezen a héten is csökkentették több termékük árát.

Most a jelek szerint erre az akcióra válaszolt a Lidl a saját közleményével, amelyben azt írták, hogy a január 1-jén indított programjuknak köszönhetően az év első 3 hónapjában már csaknem 400 termék ára mérséklődött.

– írta a Lidl.

Hozzátették azt is, hogy „a tej és tejtermékek esetében többek között többféle vaj, sajt és tejföl, a 18-féle pékáru közül például az 1 kg-os szeletelt fehér kenyér, valamint a nosztalgiakifli lett olcsóbb, de a rizs, a baromfirudacska és a vegyes virágméz mellett a száraztészták, a szendvicsfeltétek, a fűszerek, tisztító- és tisztálkodószerek, babaápolási termékek és gyümölcslevek között is megtalálhatóak az árcsökkentett termékek".

A kormány a kedvező fordulat ellenére továbbra is új eszközöket keres az infláció csökkentésére.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium így támogatta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének versenypártolási javaslatát, amely egy online árfigyelő adatbázis létrehozására irányult.

A megfelelő jogi környezet megteremtése, az adatbázis mielőbbi létrehozása és működése érdekében hétfőn egy közös munkacsoport alakult, melynek a kormányt érintő feladatait a GFM gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára koordinálja - jelentette be a minisztérium hétfőn.

Az árfigyelés a tervek szerint első körben a kiskereskedelmi szektorban megjelenő élelmiszer-típusokra fog összpontosítani. A felek közös célja, hogy lehetőleg az év második negyedévének végére működjön az elektronikus árfigyelőrendszer, amellyel újabb elemmel bővülhet a kormány infláció elleni 20 elemből álló intézkedéscsomagja - olvasható a GFM közleményében.