Miközben az oroszok tovább folytatják a véres harcokat, a déli fronton készülnek az ukrán ellentámadásra

Események

Bahmut, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, ágyú, katona
DONETSK OBLAST, UKRAINE - APRIL 03: Ukrainian soldiers of Da Vinci Wolves Battalion prepare to fire an artillery shell on the frontline area amid the Russia-Ukraine war in Donetsk Oblast, Bakhmut, Ukraine on April 03, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 406. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
06:29
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:31
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Még több csatahajót küldenek az oroszok a Fekete-tengerre

Oroszország további hajókat telepített a Fekete-tengerre, ahol jelenleg 15 hajó, köztük hat rakétahordozó van - közölte az ukrán parancsnokság.

06:33
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

A donyecki területet lőtték az oroszok

Hat ember meghalt, heten megsebesültek az ágyútűz után - jelentette az ukrán főügyészség.

07:14
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4595 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3982 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 53 ember, köztük 22 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:49
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódik az orosz offenzíva, készülnek az ukrán ellentámadásra is

Az oroszok korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre a Szvatove-Kreminna vonal mentén, folytatták a támadó műveleteket Bahmutban és környékén, valamint az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén - írta az amerikai ISW elemző cég.

Az oroszok emellett továbbra is készülnek a küszöbön álló ukrán ellentámadásra déli irányban.

08:51
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Megerősítik a Kahovka-tározó védelmét az oroszok

Az ukrán offenzíva elrettentésének szokásos eszközei mellett a védelmi vonalakat további, nem robbanásveszélyes akadályokkal erősítik meg. A védelem kialakításánál az ellenséges tűzerő nagyságát is figyelembe vették – írta a Ria Novosztyi.

A kahovkai vízerőmű gátja körülbelül 18 millió köbméter vizet tart vissza, amennyiben az felrobban úgy több mint 80 települést, köztük Herszont is elönthet el a víz, az áradás pedig százezreket sújthat.

09:24
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drón zuhant le a zaporizzsjai atomerőműnél

Lengyel gyártmányú ukrán drónt zuhant le a zaporizzsjai atomerőmű közvetlen közelében – közölte a RIA Novosztyival az atomerőmű biztonságáért felelős alakulat parancsnoka.

Az oroszok szerint az ukránok újabb kísérletet tettek az erőmű megtámadására annak ellenére, hogy ott voltak a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség alkalmazottai.

10:11
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Washington további 2,6 milliárd dollárt küld

Washington kedden további 2,6 milliárd dolláros katonai támogatást szavazott meg Zelenszkij kormányának, többek között három légtérellenőrző radart, páncéltörő rakétákat és üzemanyagszállító teherautókat.

A washingtoni orosz nagykövetség a bejelentésre reagálva azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a konfliktust minél tovább el akarja elhúzni - közölte a TASZSZ orosz hírügynökség.
Az Egyesült Államok a háború kezdete óta több mint 35,2 milliárd dollár értékű támogatást nyújtott.

11:00
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij megérkezett Lengyelországba

Elmondhatom, hogy Zelenszkij elnök átlépte a lengyel határt

- mondta Marcin Przydacz a TVN24 magántelevíziónak.

Zelenszkij látogatására a vidéki Lengyelországban növekvő düh közepette kerül sor, aminek az oka az ukrán gabonaimport hatása , mivel az EU keleti részének több államában is lenyomta az árakat.

A Zelenszkij elnökkel folytatott megbeszélések során minden bizonnyal megvitatjuk az ukrán gabonát és a különböző mezőgazdasági termékeket, mert azt akarjuk, hogy az Ukrajnával folytatott kereskedelem ne destabilizálja a mi piacunkat

- mondta Morawiecki.

11:48
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Telibe találták az ukrán állást egy rakétával - videó

Valahol a Donbaszban egy orosz rakéta pontosan az Ukrajnai Fegyveres Erők állásán landolt.

12:36
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok tegnap is nagy erőkkel támadtak

Az orosz erők három rakétát és 47 légicsapást indítottak az elmúlt nap folyamán - derül ki az ukrán vezérkar reggeli frissítéséből.

13:51
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország az elmúlt 24 órában több támadást is indított

Oroszország összesen nyolc támadást indított ukrán célpontok ellen. 4 ember meghalt és 14 megsebesült az elmúlt 24 órában - jelentette az ukrán védelmi minisztérium.

14:49
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Felkészültek az ukránok az ellentámadásra

Az ukrajnai csapatok átcsoportosításával befejeződött a Zaporizzsjai területen végrehajtandó ellentámadás előkészülete - közölte Vlagyimir Rogov a RIA Novosztyinak.

A csapatok készen állnak és várják a támadási engedélyt. Az ellentámadás bármikor indulhat, mi pedig készen állunk arra, hogy teljes páncélzatban találkozzunk az ellenséggel

- mondta Rogov.

15:42
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek

A védelmi minisztérium jelentése szerint meghiúsult az ukrán ellentámadás a DNR-ben Szeverszk közelében. Az ukrán fegyveres erők egy nap alatt több mint 80 katonát veszítettek egy Krasznoliman irányában végrehajtott ellentámadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium szerint a hét eleje óta az AFU ebben a térségben legalább 400 embert vesztett.

16:20
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőtték az ukrán MiG-29-es vadászgépet

Az orosz légierő vadászgépei lelőtték az ukrán légierő MiG-29-esét a Donyecki Népköztársaság Szelidovo települése közelében

- áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.

16:49
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok ukrán drónokat lőttek le

Az orosz légvédelmi rendszerek az elmúlt 24 órában 22 ukrán drónt, 13 HIMARS rakétát és 1 HARM rakétát lőttek le - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

18:09
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők két ukrán csomópontot támadtak

Az orosz csapatok két ukrán dandár zászlóaljának parancsnoki és megfigyelő állásait támadták a Donyecki Népköztársaságban - közölte az orosz védelmi minisztérium.A védelmi minisztérium hozzátette, hogy az elmúlt 24 órában 112 területen összesen 89 ukrán tüzérségi egység állásait érte találat.

20:50
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: az amerikai ihletésű színes forradalmak vezettek el az ukrán konfliktushoz

Az Egyesült Államok színes forradalmakat támogató politikája provokálta ki a jelenlegi ukrajnai válságot - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök 17 új moszkvai nagykövet szerdai megbízólevél-átadási ünnepségén. 

Kedves nagykövet asszony, nem akarom elrontani a megbízólevelek átadásának magasztos hangulatát, és tudom, hogy ön talán nem ért egyet a véleményemmel, de ma nem tehetem meg, hogy ne mondjam ki, hogy az Amerikai Egyesült Államok külpolitikájában az olyan eszközök alkalmazása, mint az úgynevezett színes forradalmak támogatása vagy a 2014-es kijevi államcsíny támogatása vezetett el végeredményben a jelenlegi ukrán válsághoz, és hozzájárult az amerikai-orosz kapcsolatok romlásához- mondta az elnök Lynne Tracy új amerikai nagykövethez szólva. Putyin leszögezte, hogy a kétoldalú kapcsolatok kizárólag az egyenlőség, egymás szuverenitásának és érdekeinek tiszteletben tartása, valamint a belügyekbe való be nem avatkozás elvén alapulhatnak. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes e kapcsolatok állapotát jellemezve a Sputnik rádiónak azt mondta, hogy Oroszország és az Egyesült Államok már túljutott a viszony hidegháborús szakaszán, és most már a konfliktus forró fázisában tart.

21:02
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Cseh védelmi miniszter: Csehország ismét hadianyagot küld Ukrajnának

Csehország további mintegy 600-700 millió korona (9900 - 11550 millió forint) értékben küld a közeljövőben hadianyagot Ukrajnának - közölte Jana Cernochová cseh védelmi miniszter szerdán Prágában, miután a témáról Petr Pavel államfővel egyeztetett. A segítség értéke, amelyet a hadsereg vezérkari főnökével (Karel Rehka) együtt terveztünk meg mintegy 600-700 millió korona. Nem pénzbeli segítségről, hanem a raktárainkban lévő hadianyagokról van szó- jelentette ki a tárcavezető újságírók előtt. Úgynevezett felesleges anyagról van szó, amelyet anélkül küldhetünk Ukrajnába, hogy ezzel veszélyeztetnénk saját védelmi képességeinket- tette hozzá Jana Cernochová. Hangsúlyozta: nagyon ügyel arra, hogy csak olyan hadianyagot és fegyvereket küldjön Csehország Ukrajnába, amelyet a hadsereg nélkülözni tud, illetve gyorsan képes mással helyettesíteni. Tekintettel a háborús helyzetre Cernochová nem részletezte, milyen hadianyagról is van szó. Petr Pavel cseh államfő a Süddeutsche Zeitung nevű német lapnak a közelmúltban azt mondta: Csehország továbbra is segíteni fogja az orosz agresszió ellen harcoló Ukrajnát, de már nincs sok lehetősége további hadianyagot és fegyvereket küldeni az ukránoknak. Az elnök szerint nagyobb tartalékok még a légvédelmi fegyverek, illetve a lőszer terén vannak. A prágai sajtóban megjelent nemhivatalos értesülések szerint Csehország eddig több mint 50 milliárd korona értékű segélyt küldött Ukrajnába, ebből a kormányzat által küldött segély értéke mintegy 15 milliárd koronát tesz ki. Ennek nagyobbik részét fegyverek és hadianyagok képezték.

21:23
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Andrzej Duda: a NATO-nak további biztonsági garanciákat kell adnia Ukrajnának

Lengyelország további biztonsági garanciákat próbál elérni a NATO-ban Ukrajna érdekében - közölte Andrzej Duda lengyel államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott szerdai sajtótájékoztatóján Varsóban. A NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozóján olyan biztonsági garanciákat szeretnénk elérni, amelyek megerősítik Ukrajna katonai lehetőségeit- mondta a lengyel államfő. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy ezek a garanciák lesznek az első lépések az Ukrajna NATO-tagsága felé vezető úton. Hozzáfűzte, hogy Lengyelország Ukrajna európai uniós tagságát is elkötelezetten támogatja. Rámutatott arra is, hogy Lengyelország Ukrajna harmadik legnagyobb fegyverbeszállítója az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött. Varsó eddig háromszáz tankot, tarackokat, nagy mennyiségű felszerelést és nyolc MiG vadászgépet adott Ukrajnának, és további hat repülőgépet terveznek Kijev rendelkezésére bocsátani.Duda kiemelte: Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja egyúttal a szabad világ elleni támadás is volt. "Oroszország újra akarja építeni befolyási övezetét, és Ukrajna az első, amely ma erős ellenállást mutat" - magyarázta. "Ezért támogatjuk Ukrajnát" - szögezte le. A lengyel elnök kijelentette, hogy fájdalmas történelmi kérdésekről is tárgyalt az ukrán vezetővel, és nem voltak tabutémák. Zelenszkij az újságírók előtt arról beszélt: szeretné, ha Lengyelország fontos partnere lenne Ukrajnának az ország háború utáni újjáépítésében. Aláhúzta: Lengyelország nem egyszerűen Kijev partnere, hanem "igaz barát". Az ukrán államfő varsói látogatásán hozzátette: nyitott határokat szeretne Lengyelország és Ukrajna között. Megjegyezte, hogy a háború első napjaiban a lengyel határhoz közeli helyek "megnyitották kapuikat, és többé nem voltak határok" a két ország között.Zelenszkij szerint fontos, hogy a jövőben politikai, gazdasági és történelmi tekintetben se legyenek határok Varsó és Kijev között.Az ukrán elnök megköszönte Dudának és a lengyeleknek a segítséget, amelyet az Ukrajna "győzelméhez vezető nehéz úton" nyújtanak, és azt is, hogy az ukrán menekültek "otthon érezhetik magukat" a szomszédos országban. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Lengyelország mintegy 1,6 millió ukrán menekültnek nyújtott védelmet. Duda a legmagasabb lengyel állami elismerést, a Fehér Sas-rend kitüntetését adományozta Zelenszkijnek a lengyel-ukrán kapcsolatok elmélyítéséért, valamint a biztonság és az emberi jogok védelme iránti elkötelezettségéért. Ez volt Zelenszkij első külföldi állami látogatása azóta, hogy 2022. február 24-én Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

22:00
április 05, 2023
Vágólapra másolva!

Hadfelszerelések szállításáról szóló szándéknyilatkozatot írt alá Morawiecki és Zelenszkij

KTO Rosomak típusú páncélozott harcjárművek és egyéb hadifelszerelés szállításáról szóló szándéknyilatkozatot írt alá szerdán Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A két vezető a kétoldalú tárgyalásokat követően látta el kézjegyével a dokumentumot. Morawiecki és Zelenszkij jelenlétében aláírták továbbá a 125 milliméteres harckocsilőszer közös gyártásáról szóló megállapodást, valamint azt a szándéknyilatkozatot is, amely a lengyel cégek részvételéről szól Ukrajna háború utáni újjáépítésében. Morawiecki szombaton közölte, hogy Ukrajna száz új KTO Rosomak típusú páncélozott harcjárművet rendelt Lengyelországtól. Az ukrán gabona kivitele kapcsán Zelenszkij a Morawieckivel közös sajtóértekezleten elmondta, hogy "megtalálták a kiutat". "Úgy gondolom, hogy a legközelebbi napokban vagy hetekben már meglesz a végleges megoldás ebben a kérdésben" - tette hozzá az ukrán elnök.

07:13
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.