Az otthon készített ételről vagy egy darabka nyers húsról még azt is gondolhatjuk, hogy tápláló a cicánk számára, de érdemes vigyázni ezekkel.
„A macskák húsevők, azaz a táplálékuknak mindenképpen kell állati eredetű fehérjéket tartalmazniuk, ugyanakkor a kizárólagos húsetetés a bevitt tápanyagok kiegyensúlyozatlanságát okozhatja. Nagyon gyakori a hús-monodiétán (rosszabb esetben máj-monodiétán) tartott kölyökcicáknál az A és D vitamin túladagolás, ami a csontvázrendszer rendellenes és visszafordíthatatlan kifejlődéséhez vezet. Ha a hús nem megbízható forrásból származik, bármilyen kórokozóval könnyen megfertőzhetjük véletlenül cicánkat. Legyakoribb a salmonellosis, de ritkább esetekben nyers sertés etetéssel Aujeszky betegség is kialakulhat kedvencünknél" – mondta Dr. Fikó Fruzsina, állatorvos.
A macskánknak adott étel összetételén kívül nagyon fontos az etetés rendszeressége: mindig figyelj arra, hogy ne etesd túl a cicádat, de ne is éheztesd! A macskaeledel csomagolásán megtalálod az ajánlott napi adagot, ami egy egészséges felnőtt - átlagosan 4 kg súlyú cicára - vonatkozik, de az adagolásnál mindig figyelembe kell venni a kedvenced egészségét, temperamentumát és fizikai aktivitását. A macskák nagyon érzékenyek a minőségi alapanyagok hiányára, például bizonyos esszenciális tápanyagokra – taurinra, A-vitaminra vagy omega zsírsavakra – nagy szüksége van a kedvencek szervezetének.
Az angliai WALTHAM Állatorvosi Kutatóközpont tudósai öt éven át vizsgálták, hogy az antioxidánsok milyen hatással vannak a cicákra. Az eredményeik szerint az antioxidánsok pótlása fontos szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében. Továbbá azt is megállapították, hogy bár minden életkorban előnyös a macskák számára, de a fiatal és az idősebb cicáknak különösen fontos az antioxidánsban gazdag élelem.
„Az antioxidánsok a reaktív szabadgyökök káros hatása ellen védik a szervezetet. Minél több káros hatás éri az enzimeket, annál hamarabb következik be a károsodás, vagy annak a mértéke lesz súlyosabb. A tápokhoz adott anitoxidáns-keverékek csökkentik a DNS károsodását, így cicánk hosszabb távon őrzi meg egészségét" – magyarázta az állatorvos.
A házikedvencek az étel minősége mellett bizonyos tápanyagok hiányára is nagyon érzékenyek. Már egy kisebb tápanyaghiány is okozhat először szőrzet- és bőrminőség romlást, befolyásolhatja a szaporodási képességet, de sajnos más betegségeket is okozhat.
Sok általunk kedvelt étel komoly problémát, mérgezést okozhat cicánknak. A hagyma, fokhagyma nagyobb koncentrációban (például krémleves vagy por alakú koncentrátum formában) a vörösvérsejtek károsodását okozhatja, ami többszervi elégtelenséghez és elhulláshoz is vezethet. A nyers tojás etetése a Salmonella és az E. coli fertőzések elsőszámú okozója, és ezeket a fertőzéseket átadhatják gazdáiknak is a macskák. Köztudottan csokoládé sem adható sem kutyának, sem macskának, a teobromin és a koffein is kifejezetten mérgező az ő szervezetük számára.
A macskák az elválasztás után fokozatosan laktóz intoleránssá válnak, így a (tehén)tejtermékek adásával hosszabb távon (komoly, akár visszafordíthatatlan) emésztési zavarokat, valamint krónikus fájdalmat okozunk kedvencünknek" – magyarázza Dr. Fikó Fruzsina, melyek a legveszélyesebb ételek a cicánk számára.