Így akarja belerángatni a háborúba Magyarországot Biden embere, David Pressman

Bahmut, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, ágyú, katona
DONETSK OBLAST, UKRAINE - APRIL 03: Ukrainian soldiers of Da Vinci Wolves Battalion prepare to fire an artillery shell on the frontline area amid the Russia-Ukraine war in Donetsk Oblast, Bakhmut, Ukraine on April 03, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Joe Biden embere, David Pressman hónapok óta megpróbálja elérni, hogy Magyarország változtassa meg békepárti álláspontját, és szálljon be az ukrajnai háborúba. Az amerikai nagykövet már kinevezése előtt is mindenféle konkrétumok nélkül folyamatosan támadta a kétharmados többséggel megválasztott magyar kormányt, de Budapestre érkezése óta még magasabb fokozatba kapcsolt. Mindezek mellett folyamatosan utasítja és ellenőrzi az Amerikából finanszírozott dollárbaloldalt, amely az amerikai érdekeket képviseli.
Vágólapra másolva!

Fokozni próbálja a magyar békepárti kormányra a nyomást az Egyesült Államok, mivel hazánk továbbra sem kíván részt venni az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokban. Ennek legújabb része, hogy a dollármédia és az amerikaiak által finanszírozott álcivil szervezetek révén plakátkampányt indított az amerikai nagykövetség. Joe Biden embere, David Pressman nagykövet célja kettős Magyarországon: egyrészt meg akarja változtatni a békepárti kormányzati álláspontot, másrészt pedig folyamatosan ellenőriznie kell az amerikai pénzekből lélegeztetőgépen tartott hazai dollárbaloldalt, akiket egyébként 2022-ben is milliárdokkal támogattak.

Washington célja, hogy Magyarország belépjen a háborúba Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ignacio Marin

Folyamatosan támadja a magyarok által megválasztott kormányt Biden embere

Már kinevezése előtt is megkezdte a nyomásgyakorlást David Pressman. Joe Biden elnök közeli bizalmasa arról beszélt júniusi szenátusi meghallgatásán, hogy "fenyegetve érzi" a demokráciát és mélyen nyugtalanító jeleket lát Magyarországon.

Tavalyi Magyarországra érkezése óta folyamatosan háborúpárti nyilatkozatokkal próbálja elérni, hogy a magyar kormány feltétel nélkül beálljon az amerikai álláspont mögé, és fegyverszállításokkal segítse az ukránokat. Már tavaly októberben az amerikai nagykövet gyakorlatilag megfenyegette Magyarországot. Hazánk és Törökország ugyanis nem fogadta el egyből Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

David Pressman folyamatosan támadja a magyar kormányt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pressman, Biden embere fenyegetőzik

Tavaly novemberben azt bírta nyilatkozni, hogy

Később közösségi oldalán reagált a nagykövet szavaira Szijjártó Péter.

- fogalmazott a miniszter. Hozzátette: „Én sem szoktam kommentálni az amerikai külügyminiszter utazásait, és azt várom el természetesen az Egyesült Államok nagykövetétől, hogy hasonlóképpen tartózkodjon a magyar politikai kérdések kommentálásától."

A nagykövet a Politico nevű lapba is írt, s az ukrajnai háború kapcsán említette a magyar kormány békefelhívását, amelyet szerinte Amerika is támogat. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a felhívásokat Putyin elnöknek kellene címezni. Írta ezt azok után, hogy a Biden-adminisztráció – a tavalyi invázió óta – több száz tankot, harci járművet, mobil tarackrendszert és rengeteg más hadianyagot küldött és küld Ukrajnának.

Pressman, Biden embere támadja a sajtószabadságot is

Mindezek mellett Pressmannak arra is volt gondja, hogy megtámadja a szabad magyar sajtót. Egy tavaly októberi videóban Amerika-ellenességgel vádolta hazánkat. Egy kvíznek beállított provokációban Magyarország neves politikai- és közéleti szereplőinek mondatait - szándékosan elferdítve - oroszpártinak állította be.

Minderre a HírTV az alábbi kérdéseket tette fel egy videóban:

  • Ki mondta, hogy felrobbantják az Északi Áramlatot háború esetén? Joe Biden vagy Vlagyimir Putyin?
  • Honnan kapott több milliárdos támogatást a magyar ellenzék, hogy egy szövetséges ország kormányát megbuktassák? Amerikai demokrata körökből vagy Putyin oligarcháitól?
  • Ki a legnagyobb győztese most a háborúnak? Amerika vagy Európa?
  • Ki adja négyszer annyiért a gázt Európának, mint a hazai piacokon? Amerika vagy Oroszország?

Mindenáron a háborúpárti oldalra akarják szorítani Magyarországot

A háborúpárti nyomásgyakorlás erősödését mutatta, hogy márciusban már aggodalomkeltőnek nevezte, hogy Orbán Viktor március elején Magyarország ellenfeleként azonosította az Egyesült Államokat. Pressman szerint szövetséges ország részéről példátlan az ilyesfajta Amerika-ellenes retorika. Természetesen, ahogy korábban, úgy ebben az esetben sem tudta konkrét mondatokkal alátámasztani az állítását az amerikai nagykövet, mert Orbán Viktor sohasem mondott ilyet.

A magyar kormány több nemzetközi ügyben is olyan álláspontot képvisel, amely elsősorban az ország érdekeit tartja szem előtt. Ez így volt a globális minimumadó kapcsán is, amelyet végül azért nem akadályoztunk meg, mert hazánk elérte, hogy nálunk az iparűzési adót is beleszámítsák a teherbe. Ennek ellenére Amerika mégis felmondta a Magyarországgal kötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. A Századvég szerint politikai nyomásgyakorlás állt a háttérben.

Uralma alatt tartja a dollárbaloldalt

A háborúpárti nyomásgyakorlás mellett Biden emberének legfőbb célja, hogy folyamatosan ellenőrizze a több milliárd forintos kampánytámogatást kapó dollárbaloldalt. Mint ismert, az elmúlt harminc év legsúlyosabb kampányfinanszírozási botránya robbant ki, amikor tavaly augusztusban Márki-Zay Péter a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében elszólta magát, hogy az általa alapított MMM még júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az Egyesült Államokból. Mint a baloldal korábbi közös miniszterelnök-jelöltje fogalmazott, ennek a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit". Szavaiból kiderült, hogy a júniusi támogatás egy összegben érkezett az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól, amelytől egyébként korábban is kaptak már „három-négy nagyobb tételt".

Bajnai Gordon és Korányi Dávid intézte az amerikai pénzeket Forrás: MTI/Beliczay László

Az Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 elején alapított NGO, elnök-igazgatója pedig nem más, mint Karácsony Gergely akkori városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója is volt. Márki-Zay Péter nem sokkal később nyilvánosságra hozta mozgalmának teljes elszámolását a beérkezett adományokról.

Tavaly november 17-én látott napvilágot az a részjelentés, ami bizonyította, hogy nagyságrendileg hárommilliárd forintot kaphatott a baloldal az Egyesült Államokból. Azonban idén január 25-én világossá vált, hogy még ennél is nagyobb összeg érkezett a máig ismeretlen végső támogatói körtől.

KIDERÜLT, HOGY A KORÁNYI-FÉLE ACTION FOR DEMOCRACY ÁLTAL FOLYÓSÍTOTT ÖSSZEG NAGYJÁBÓL 160 MILLIÓ FORINTTAL MAGASABB AZ EDDIG NYILVÁNOS UTALÁSOK SZALDÓJÁNÁL. AZ EZEN AMERIKAI SZERVEZETTŐL KAPOTT VÉGÖSSZEG TEHÁT 3,174 MILLIÁRD FORINT, AMELYNEK 58 SZÁZALÉKÁT MÁRKI-ZAY PÉTER MINDENKI MAGYARORSZÁG MOZGALMA KAPTA MEG, AMELY SAJÁT BEVALLÁSA SZERINT A PÉNZ EGY RÉSZÉT 2023 ELEJÉN IS KÖLTÖTTE.

Az is kiolvasható a parlamenti bizottság számára készült második részjelentésből, hogy egy másik fontos baloldali kampányszervezet, az Oraculum 2020 Kft., az EzaLényeg nevű portál működtetője az Action for Democracy által utalt 1,082 milliárd forint mellett egy másik forrásból hasonló nagyságrendű bevételre tett szert az előválasztási és a választási kampány idején. Ez az öt utalás 2021 szeptembere és 2022 február vége között összesen 887 millió forintot jelentett, amely egy svájci alapítvány kasszájából érkezett a szintén Bajnai köreibe tartozó vállalkozáshoz.

Gyurcsányékat felvásárolták Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Felvásárolták a baloldalt

Mindezek alapján most már teljesen világos, hogy miért nem szavazta meg a teljes Gyurcsány Ferenc vezette dollárbaloldal a Fidesz-KDNP által előterjesztett békepárti határozatot. Mint ismert, a teljes dollárbal közel négymilliárd forintnak megfelelő dollárt kapott az Egyesült Államokból a tavalyi kampányra.

EZZEL GYAKORLATILAG FELVÁSÁROLTÁK ŐKET, ÍGY NEM IS KÉPVISELHETIK A BÉKEPÁRTI ÁLLÁSPONTOT, MERT KÜLÖNBEN NEM KAPNÁNK KOMOLY FORINTMILLIÁRDOKAT A TENGERENTÚLRÓL.

Itt vannak azok a képviselők, akik nem szavazták meg a békepárti határozatot:

  • Dávid Ferenc DK
  • Bedő Dávid Momentum
  • Fekete-Győr András Momentum
  • Gelencsér Ferenc Momentum
  • Hajnal Miklós Momentum
  • Lőcsei Lajos Momentum
  • Orosz Anna Momentum
  • Sebők Éva Momentum
  • Szabó Szabolcs Momentum
  • Tompos Márton Kristóf Momentum
  • Tóth Endre Momentum
  • Apáti István Mi Hazánk
  • Dócs Dávid Mi Hazánk
  • Dúró Dóra Mi Hazánk
  • Novák Előd Mi Hazánk
  • Szabadi István Mi Hazánk
  • Toroczkai László Mi Hazánk
  • Berki Sándor Párbeszéd
  • Mellár Tamás Párbeszéd
  • Szabó Rebeka Párbeszéd
  • Szabó Tímea Párbeszéd
  • Tordai Bence Párbeszéd
  • Dr. Hadházy Ákos független

Gyurcsány Ferencék nem nyomtak semmilyen gombot. Az MSZP és a Jobbik - szintén háborúpártiként - pedig nem vett részt a szavazáson.