Amerikai plakátkampány indult Magyarországon - így akarják ráerőszakolni a háborút a magyarokra Bidenék

diplomacy Horizontal
David Pressman, US Ambassador to Hungary, addresses a press conference at their embassy building in Budapest, Hungary on April 12, 2023. - Washington has imposed sanctions on a Russian-dominated bank in Budapest and several of its officials, Pressman said on April 12, 2023, in a move likely to further strain relations with Hungary. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Magyarországon nem koalíciós kormány van, ezért elég erős ahhoz, hogy kimaradjon a háborúból - szögezte le néhány héttel ezelőtt Orbán Viktor. A miniszterelnök korábban többször figyelmeztetett: Joe Biden embere, David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete nyomásgyakorlás céljából érkezett hazánkba. Ennek kézzel fogható jelei ki is rajzolódtak: a nagykövetség amerikai adófizetői pénzből plakátkampányon keresztül próbálja háborúpárti álláspontra bírni Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Magyarország ellenáll a háborúpárti nyomásgyakorlásnak, ugyanis nem koalíciós kormánya van - szögezte le néhány héttel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök.

A nyomásgyakorlásnak pedig már szemmel látható jelei vannak. "Ruszkik haza!" - ilyen feliratú óriásplakátok jelentek meg a napokban, az ország több pontján.

A plakátkampányt a dollármédia és az amerikaiak által finanszírozott álcivil szervezetek révén az amerikai nagykövetség indította amerikai adófizetői pénzekből.

A hirdetményeken található felirat szerint ugyanis a megbízó a Nyugati Pályán nevű Facebook-oldal, amely szervezetet egyébként gyakorlatilag az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége hozott létre, még 2020 februárjában. A plakátokon pedig egyértelműen olvasható: a kampány az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával készült.

A plakátkampány, amit az amerikai nagykövetség a régi indexesek új blogján hirdetett meg Forrás: Telex

A kampány célja, hogy megváltoztassa a kormányzat békepárti álláspontját, és belekényszerítse az országot abba, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnába, és szakítson meg minden gazdasági kapcsolatot Oroszországgal.

Biden embere, David Pressman azért érkezett Magyarországra, hogy belekényszerítse az országot a háborúba Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Már jelöltként is támadott Pressman

Már nagykövetjelöltként arról beszélt szenátusi meghallgatásán David Pressman, hogy fenyegetve érzi a demokráciát Magyarországon, de konkrétumokat természetesen nem mondott.

Szeptembertől tölti be tisztségét az amerikai nagykövet, aki kinevezése után nem tétlenkedett: rögtön egy videóban támadta meg hazánkat. A videós animáción egy kvíz formájában gúnyolódnak azon, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök vagy egy magyar szereplő kijelentése hangzik-e el. Azokat a figyelmeztetéseket parodizálták ki, miszerint a nyugati szankciók ártalmasak az európai gazdaságra, illetve, hogy Amerika profitál az ukrajnai háborúból.

Gulyás: Életeket menteni csak tűzszünettel lehet

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete szerdán ismét aggodalmairól beszélt. Mint mondta: az USA fokozott figyelemmel követi a magyar-orosz egyeztetéseket, ugyanakkor Washington számára fontos a Magyarországgal fennálló hosszú távú jó kapcsolat.

Mráz Ágoston Sámuel szerint van egy stratégiai véleménykülönbség az USA és Magyarország kormánya között, hiszen az USA mostani vezetése háborúpárti, ezzel szemben a magyar kormány békepárti. Az elemző szerint a mostani bejelentés a minap elindított, az amerikai nagykövetség által támogatott plakátkampány folytatása. Mráz Ágoston Sámuel úgy véli, a jövőben is bevethetnek hasonló eszközöket az amerikaiak, amelyekkel „céljuk nem más, mint a magyar kormány békepárti, háborúellenes álláspontjának megváltoztatása".

- reagált a történtekre a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kiemelte: az amerikai diplomácia láthatóan nem tett le arról a szándékáról, hogy háborúpárti álláspontba préselje hazánkat.