Szöges virslit szórtak kutyáknak több helyen is Budapesten

Labrador - Jól ismerjük ezt a fajtát okos, meleg tekintetéről. Bármilyen kalandra készen áll, legyen szó akár úszásról vagy hegyi kirándulásról, biztos, hogy jó társad lesz. Nagyon türelmesek, ezért kiválóan alkalmazkodnak nagyobb családokhoz.
Vágólapra másolva!
Sűrűn előfordul, hogy - nyugodtan írhatjuk: aljas - emberek mérgezett, vagy szöges ennivalót szórnak ki olyan helyekre, ahol sokan sétáltatják a kutyájukat. Februárban a Margitszigeten szórtak szét mérgezett tápot, amitől több állat is rosszul lett. Megyesi Eszter kutyatréner az Origónak elmondta, hogy a gazdák hogyan taníthatják meg a kutyáikat arra, hogy ne egyenek fel semmit a földről. Más kérdés, hogy elgondolkodtató: milyen emberek azok, akik ilyet tesznek.
Vágólapra másolva!

Február elején több olyan gazda is rosszullétet tapasztalt a kutyájánál, akik a Margitszigeten sétáltatták az állataikat. A kutyáknak szokatlan lett a viselkedésük, remegtek és koordinálatlan lett a mozgásuk.

Mint kiderült, valaki mérgezett tápot szórt szét a szigeten, a kutyák pedig ettek belőle.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az esettel kapcsolatban senki sem tett feljelentést, a rendőrök azonban hivatalból eljárást indítottak állatkínzás miatt.

A VIII. kerületben is veszélyben voltak a kutyák

A múlt héten a VIII. kerületi Teleki téri kutyafuttatóban szöges virsliket tett ki valaki a kutyáknak.

Az egyik kerületi állatorvosi rendelő a közösségi oldalán azt írta, hogy néhány kutya evett is belőlük. A kommentek között azt írják, hogy több futtatóban is találtak szöges virsliket a kerületben.

– mondta az Origónak egy férfi, aki a II. János Pál pápa téren szokta sétáltatni a kutyáját.

"Tudok róla, hogy megint nagyon kell figyelni. Nem értem, ha valakit zavar egy kutya viselkedése, akkor miért a kutyát akarja bántani, azért a gazda a felelős. Arról meg ne is beszéljünk, hogy több kutyának is árthat ezzel"

– mondta egy nő, aki a VIII. kerületi Teleki tér közelében sétáltatta a kutyáját. Hozzátette, hogy nem jellemző a kutyájára, hogy a földről egyen, de azért ilyenkor fokozottan figyel rá.

Meg kell védeni a kutyákat

A kutyákat meg lehet tanítani arra, hogy ne egyenek fel a földről semmit. Az Origónak Megyesi Eszter kutyatréner elmondta, hogy ez természetesen alapvetően ott kezdődik, hogy a gazdának jó kapcsolatot kell kialakítania a kutyájával.

"Tanítom, nevelem, nem csak leviszem sétálni és utána elfelejtjük egymást. Ha foglalkozom vele, akkor kialakul egyfajta kontroll.

- magyarázza a szakember.

Megyesi Eszter, kutyatréner Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ugyanúgy szabályrendszert kell kialakítani otthon, az utcán és a sétáltatás közben is. Mindig annak kell érvényesülnie amit a gazda akar. Ehhez motiválni kell a kutyát, amihez nagyon jó eszköz az étel, vagy a dicséret, játék.

"Innen indulunk. Innen lehet felépíteni egy olyan kapcsolatot, amibe belefér a tiltás. Az, hogy ne egyen fel semmit a földről, annak az alapja a tiltás"

– mondja a kutyatréner, majd hozzáteszi, hogy ezt úgy lehet felépíteni, hogy ösztönözzük a kutyát.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legjobb módszer az, ha „hibába ejtik.

Ebben az esetben lemodelleznek egy olyan helyzetet, ahol tudják, hogy a kutya olyan viselkedést fog produkálni, amit a gazda nem akar.

A gazdának is fel kell készülnie, fejben össze kell raknia, hogy le fogja tiltani a kutyáját, mintha egy szöges virsli lenne ott például.

– magyarázza Megyesi Eszter, aki azt is kiemelte, hogy a gyakorlás nagyon fontos. A kutyák nem úgy működnek, hogy egyszer megtanítunk nekik valamit és onnantól mindig tudni fogják. Folyamatosan gyakorolni kell velük.

Megyesi Eszter, kutyatréner Fotó: Csudai Sándor - Origo

A másik fontos tényezője, hogy ebben az esetben az élelem megtagadás stabil legyen, hogy betartsuk a fokozatosság elvét – mindent fokozatosan tanítunk a kutyának, hogy megértse, mit szeretnénk tőle.

Kell egy tiltó szó

A behívhatóság is egy nagyon fontos része az étel megtagadásának, mert ha nem behívható egy kutya, akkor nehéz visszaszerezni a kontrollt felette.

„Szoktam javasolni, hogy a behívás és az élelem megtagadás is gyakorolható hosszú pórázon is, ami egy nagyon jó kiképzési eszköz, amivel a kutya azt érzi, hogy nincs felette kontroll, mégis tudom irányítani.

– mondja a kutyatréner, majd hozzáteszi, hogy így bármilyen messziről meg tudja állítani a gazda, hogy ne egyen fel semmit, vagy ne szaladjon el.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha a kutyának egy jól felépített tiltása van, akkor elég lehet rászólni, mielőtt felenne valamit.

Parancsnak veszi és tudja, hogy ha feleszi, akkor nagy bajban lesz.

Megyesi Eszter hangsúlyozza, hogy ez nem azt jelenti, hogy meg kell verni a kutyát, inkább „pszichés terrort" kell alkalmazni – például hangosabban kell rászólni, vagy be kell állni közé és az étel közé, dobbantson a gazda, stb. Tehát ki kell zökkenni a nem kívánt viselkedéséből.

Az emberek általában sokszor használják a „nem" szót, ami egy idő után háttérzaj lesz a kutyának, ha nincs következménye. Nem követi szankció (pl.: rászólás) vagy pozitív reakció (pl.: jutalomfalat), ha a nemre abbahagyja, amit tiltani szeretnénk.

A kutyák előbb értenek a hangsúlyból, mint a szavakból, de kell egy tiltó szó, aminek van mögöttes tartalma. Figyelni kell arra, hogy ezt csak akkor használjuk, ha tiltani akarunk neki valamit.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A játékról való letiltás legalább ugyanennyire fontos. Például ha egy labda gurul az út felé, meg kell tudni állítani a kutyát, hogy ne rohanjon ki az autó elé.

– teszi még hozzá.

A lényeg persze az: hogy lehetnek olyan elvetemültek és persze gyávák emberek, hogy ártatlan állatokat akarnak megkínozni, megmérgezni.