Vágólapra másolva!
A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Takács István aranyérmet nyert szombaton a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon.

A BHSE sportolója pénteken nagyszerű teljesítménnyel előbb a szerb Zarko Dickovot, majd a román Nicu Ojogot, a bolgár Szemen Novikovot és a svájci Damian von Euwot legyőzve menetelt be a szombati fináléba. Ott pedig a törökök vb-bronzérmese, Ali Cengiz várt rá, akinél végig jobb volt, de egy vitatott szituáció után nehéz helyzetből kellett fordítania.

A meccs a szokásos állóküzdelemmel kezdődött, az elején az egyetlen apróbb izgalmat az adta, hogy a törököt fejelés miatt figyelmeztette a mérkőzésvezető. Ezt leszámítva esemény nélkül teltek a másodpercek, elsősorban Cengiz szoros védekezésének köszönhetően. A bírók a meccs képének megfelelően másfél perc után a törököt figyelmeztették (1-0) és Takács próbálhatott akciót indítani lentről. Ő az emelést választotta, ám Cengiz jól védekezett, és bár nagy nehezen sikerült a levegőbe emelnie őt a magyar birkózónak, a török belefogott az indításba és Takács a hátára esett, majd nagy nehezen kimozgott a veszélyes szituációból.

Takács István nehéz helyzetből felállva Európa-bajnok Forrás: MTI/Illyés Tibor

A bírók ugyanakkor előbb gáncs miatt intették a törököt, de videózás után a zsűri úgy ítélte meg, hogy Cengiz nem szabálytalankodott, így ő kap két pontot a kontráért és Takácsot küldik le a szőnyegre (1-2).

A magyar birkózó a hosszú közjátéktól és a számára kedvezőtlen döntéstől nem zavarodott meg, koncentráltan védekezett, majd állásból ismét ő volt az aktívabb.

A szünet után továbbra is Takács István volt a meggyőzőbb és még a szakasz elején karberántás után mögé tudott kerülni (3-2), ráadásul a törököt mezrángatásért meg is intették (5-2), így Takács az egypontos hátrányból hárompontos előnyt "varázsolt", mellyel remekül gazdálkodott a végéig. Az intés miatti parterben egyet indított, és amikor érezte, hogy nem tud emelni, nem erőltette a támadást, majd állásból végig nagyon stabilan védekezve, összességében magabiztos győzelmet aratva szerezte meg az Európa-bajnoki címet.

- nyilatkozta a diadalt követően a BHSE klasszis birkózója. - "Tavaly gödörben voltam, akkor nem gondoltam volna, hogy most nyerhetek, de az Eb-re már úgy érkeztem, hogy nagyon jó formában éreztem magam. Büszkeséggel tölt el az aranyérem és örülök, hogy nem okoztam csalódást a családomnak, a barátaimnak, akik itt szurkoltak nekem."

Az aranyérmes Takács István a zágrábi birkózó Európa-bajnokság eredményhirdetésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az U23-as világ- és Európa-bajnok 23 éves magyar klasszis felnőtt karrierje eddigi legnagyobb sikerét aratta, egyúttal a magyar küldöttség hatodik érmét, közte az első - és biztosan az egyetlen - aranyát szerezte meg.

Korábban a nőknél Bognár Erika (55 kg) és Orsós Sztálvira (53 kg) második, a szabadfogásúaknál Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) harmadik lett, csakúgy mint szombaton a kötöttfogású Lévai Zoltán (77 kg).

A vasárnapi zárónapon Torba Erik (60 kg) és Lévai Tamás (97 kg) képviseli a magyar színeket. Mindketten a 15 órakor kezdődő vigaszági küzdelmekben lesznek érdekeltek.