Szintet lépett a Facebook-cenzúra: Pulitzer-díjas újságírót akarnak elhallgattatni

Facebook cenzúra cenzúrázott
Vágólapra másolva!
A Facebook cenzúrázza Seymour Hersh sztoriját, amelyben a Pulitzer-díjas amerikai újságíró Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt pénzek elsikkasztásával vádolja, egy Ukrajna-barát tényellenőrzésre hivatkozva. Nem ez az első eset, hogy Hersh cikkét nem nézi jó szemmel a techóriás, korábban egy, az Északi Áramlat felrobbantásáról készült anyagot próbáltak hitelteleníteni. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben Seymour Hersh, Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró két megdöbbentő sztorival jelentkezett.

Egy nemrég megjelent cikkében Hersh azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij és környezete tavaly legalább 400 millió dollárt sikkasztott el az üzemanyag vásárlásra szánt amerikai pénzekből. Hersh a blogján megjelent írásában amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozik, akik azt állítják, hogy ráadásul Kijev Oroszországtól vásárolja az üzemanyagot fantomcégeken keresztül.

A Hersh által idézett egyik forrás az Ukrajnában tapasztalható korrupció mértékét az afganisztánihoz hasonlította. Az újságíró hírszerzési forrása szerint William Burns CIA-igazgató januárban tájékoztatta az ukrán elnököt a kijevi korrupcióról, átadva neki egy 35 tisztviselőt és tábornokot tartalmazó listát. Másfél héttel később Zelenszkij kirúgott mintegy tucatot a leghivalkodóbbak közül.

Ezt megelőzően Hersh az Északi Áramlat ellen elkövetett szabotázsakció hátteréről írt hosszan. Ez a cikk arról szólt, hogy az Egyesült Államok kormánya a CIA-vel együttműködve hogyan tervezte meg a vezeték felrobbantását, hogyan hajtották végre az amerikai különleges alakulatok az akciót és hogyan próbálták meg kezelni a robbantás utóhatását.

Az újságíró forrásai szerint a parancsot maga Joe Biden adta ki.

Seymour Hersh leleplezéseit azonban nem nézik jó szemmel a Facebooknál, ezért a cenzúra eszközeihez nyúlnak.

Amikor a Facebook-felhasználók a Zelenszkijről szóló írást megpróbálják közzétenni a saját oldalukon, egy figyelmeztető felirattal találkoznak, amely szerint

a cikk „hamis információ”, és „független tényellenőrzők ellenőrizték”.

A szóban forgó tényellenőrzést azonban egyáltalán nem egy független szervezet végzi, hanem egy ukránbarát csoport, amely már 2020-ban is együttműködött az Európai Unióval az állítólagos fake newsok kiszűrésében.

Azzal, hogy a cikken „tényellenőrzést” végeznek, annak láthatósága csökken, és nem tud terjedni a közösségi médiában.

Hasonló módszert alkalmaztak az Északi Áramlatról szóló írás esetében is.

Michael Shellenberger újságíró akkor vette észre először a problémát, amikor megpróbálta kiposztolni Hersh cikkét a Facebookra, de látta, hogy a közösségi médiaóriás egy figyelmeztető feliratot helyezett a linkre, amely szerint a cikk „hamis információ", és „független tényellenőrzők ellenőrizték".

Csakhogy a szóban forgó „tényellenőrzők” itt sem függetlenek: norvég szervezetekről van szó.

Minden bizonnyal csak a véletlen műve, hogy Hersh épp norvégiai érintettségét pedzegette a szabotázsakció körül...

Ahogy Shellenberger megjegyezte:

Ez egy újabb példa arra, hogy a tényellenőrző ipari komplexum hogyan szolgálja az információk cenzúrázását azáltal, hogy független, elfogulatlan szereplőnek adja ki magát, miközben valójában csupán az állami ellenőrzés fedőszerveként működik.