Magyarok bankkártyáiról emeltek le pénzt ukrán csalók adathalász SMS-sekkel

rendőrautó, rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Több ember is arról kapott SMS-t március elején, hogy lejártak a bankkártya adatai, amiket frissíteni kell. Közülük többen rá is kattintottak a linkre, ami után a csalók megszerezték az adataikat, és ellopták a pénzüket. A bűnözők több mint 10 millió forintot zsákmányoltak, de a rendőrök még azelőtt elfogták őket, hogy el tudták volna költeni. Az esettel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartottak, amelyen dr. Farkas Péter r. alezredes, a Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály vezetője elmondta, hogy az ügyben a gyorsaság számított.
Vágólapra másolva!

Manapság sokat beszélnek a kiberbűnözésről, mivel egyre többen kapnak adathalász e-mailt vagy SMS-t. Ennek a bűncselekménynek az a sajátossága, hogy bárkitől, bárhol csalhatnak ki adatokat, pénzt. A bűnözők hétről hétre újabb módszerekkel próbálkoznak. Március 7-én egy újabb módszerrel vertek át embereket. Többen is kaptak értesítést arról, hogy a bankkártya adataikat letiltották, és frissíteniük kellene az adataikat.

A gyanútlan áldozatok rákattintottak a linkre, a csalók pedig hozzáfértek a bankkártya adataikhoz és pénzt is tudtak levenni a számlájukról.

Sok applikáció van, amit online vásárlásnál használhatnak az emberek. Innen a csalók megszerezhették az adatokat, majd okos ATM-ből fel tudták venni a pénzt. Az ilyen ATM-ekhez nem kell a fizikai kártya.

Dr. Farkas Péter r. alezredes, a Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály vezetője Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elején 18 átvert emberről tudtak a rendőrök, akiktől összesen 3 millió forintot szereztek meg a csalók.

Két nappal az érintett bank frissítette az adatokat, így újabb 42 ember került fel a listára és kiderült az is, hogy összesen több mint 10 millió forintot loptak el tőlük.

Az ATM kamerájának felvételéből látszott, hogy egy ember sapkában, maszkban vette a fel a pénzeket. Három nappal később már sikerült kideríteniük a rendőröknek, hogyan néz ki az illető, de azt még nem tudták, hol lakik és kikkel dolgozott együtt.

A nyolcadik napon elfogtak két ukrán állampolgárt, az egyikük 22, a társa pedig 31 éves. A fiatalabb Magyarországon, az idősebb pedig Ausztriában él.

Dr. Farkas Péter r. alezredes, a Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez volt az első alkalom, amikor el tudták fogni a valódi csalókat, akik az online térben verték át az embereket és pénzmosás miatt indítottak ellenük eljárást. Az ügyben 10 telefont foglaltak le és 42 SIM kártyát, amelyekről több ezer SMS-t küldtek ki. Azt egyelőre nem tudni, honnan voltak meg nekik az áldozatok telefonszámai.

Az ellopott összegnél több pénzt, 13 millió forintot sikerült visszaszereznie a rendőröknek. Ennek nagy részét kriptovalutában tartották. Azt még vizsgálják, hogy a két csalónak voltak-e még társai.

Az alezredes arra is kitért, hogy akik ilyen csalásokból élnek, azok azt használják ki, hogy egy rohanó világban élünk, és nem igazán van időnk semmire. Azt tanácsolja, hogy ha a pénzünkről van szó, álljunk meg egy kicsit, és gondoljuk át. Ebben az esetben is egy dán számról küldték az SMS-eket, ami már gyanús lehetett volna és sürgették az ügyfeleket, amit egy bank sosem tenne. Ezen felül a magyar bankok nem fognak olyan adatokat kérni, amelyeket ismernek. A rendőrség mindent megtesz, hogy eredményt érjenek el az online csalókkal szemben. Ebben az esetben is a sebesség számított, így lett meg az ellopott pénz.