40 millió forintot érő banánt evett meg az éhes férfi egy múzeumban - videó

Vágólapra másolva!
Egy szöuli képzőművész-hallgató ellátogatott a Leeum Művészeti Múzeumba, és megette a Maurizio Cattelan olasz művész 120.000 dollárt (nagyjából 40 millió forintot) érő, híres installációjának részét képező, falra ragasztott banánt. Tettére meglepő magyarázatot adott: éhes volt - számol be róla a a The Guardian. 
Vágólapra másolva!

Noh Huyn-soo nem zavartatta magát akkor sem, amikor észrevette, hogy barátja, a Szöuli Nemzeti Egyetem diákja mobiltelefonjával lefilmezte, amint szemtelenül levette a falra ragasztott banánt: komótosan meghámozta és jóízűen megette a gyümölcsöt.

Amikor végzett, a banánhéjat visszaragasztotta eredeti helyére, majd széles mosollyal az arcán tovább sétált.

Többen is elképedve figyelték a nem mindennapi jelenetet.

Amikor a múzeum képviselője kérdőre vonta Huyn-soo-t, flegmán azt válaszolta, hogy nem volt ideje reggelizni, és éhes volt. Később a KBS műsorszolgáltatónak elmondta, hogy úgy gondolta, egy modern műalkotás megrongálása is értelmezhető művészetként. A héj visszaragasztását pedig csupán poénnak szánta.

"Azt gondoltam, hogy ez a kreáció felettébb érdekes. Bizonyára azért volt a falra ragasztvam hogy elfogyaszthassuk" - vélekedett.

A műalkotáshoz tartozó gyümölcsöt egyébként két-három naponta frissebbre cserélik.

Cattelan, a New Yorkban élő szobrász és performanszművész állítólag értesült az esetről, és csupán ennyit reagált: "Semmi baj!"

A banán számos jótékony hatással rendelkezik Forrás: 123rf.com

Nem ez volt az első eset, hogy megcsúfították Cattelan műalkotását. A 2019-es, Miami Art Basel-i bemutatkozó kiállításán egy másik performanszművész, David Datuna szintén megette a falra ragtapaszozott banánt. Datuna később a Guardiannek azt mondta, hogy bár "zseninek" tartja Cattelant, de kifogásolta, hogy egy 20 centbe kerülő banánnak ilyen jelentős szerepet adtak.

A Miami Art Basel kiállításon bemutatott műalkotás egyébként 120.000 dollárért kelt el, később még ennél is többet, 150.000 dollárt is fizettek érte.

A padovai születésű Cattelan a populáris kultúrát megkérdőjelező, provokatív műalkotásairól is ismert.

Az egyik - egy 18 karátos aranyból készült, Amerika nevű, 1 millió font értékű vécé - 2019 szeptemberében került a címlapokra, miután az oxfordshire-i Blenheim-palotában egy éjszakai rablás során letépték a kiállítófalról.

Cattelan "Középső ujj"-szobrát pedig a milánói tőzsdével szemben rongálták meg környezetvédelmi aktivisták.