Rejtélyes lakás bújik meg a budai Váralagútban

Budai vár alagút, alagút,
Budapest, Hungary - Entrance of the Buda Castle Tunnel at sunrise with Szechenyi Chain Bridge and Academy of Science building at background
Vágólapra másolva!
A főváros egyik ikonikus építménye megdöbbentő titkokat rejt.
Vágólapra másolva!

Budapest egyik ikonikus épülete a budai Váralagút, amely 1857. április 20-án nyílt meg a közönség számára. Az Origo cikkét a létesítményről itt találja. Az új közlekedési lehetőség sokak életét könnyítette meg. Az építménynek egyébként nem csak az elkészítése volt különleges feladat, hanem számos titkot is rejt egészen a mai napig - írja a Promotions.hu.

Az egyik a benne elrejtett lakás titka. Habár a Clark Ádám tér felőli oldalon az alagút pillérjein sokaknak biztosan feltűntek már az ablakok, arra csak kevesen gondolnának, hogy mögöttük egy valóban használatban álló lakást találni.

Az alagút pilléreiben két emeleten elterülő, 60-70 négyzetméteres ingatlan a hídmester szolgálati otthonaként funkcionált, ráadásul még egy kis kert is tartozott hozzá a domb oldalában.

A ma már elhanyagolt állapotú lakást nem lakják, de az utolsó hídmester Kordos Szabolcs Egy város titkai című könyvében, melyből a Travelo magazin szemlézett részleteket, elárulta, hogy több olyan, rejtélyes ajtó is volt az épületen belül, amelyekhez nem volt szabad hozzáérnie, és a mai napig sem tudja, mi rejlik mögöttük.

A mai napig titkok övezik a Budai Vár alagútját Forrás: Shutterstock/Zgphotography

Az alagút másik különlegessége egy titkos lépcsőház, amely az alagutat a várral kapcsolja össze. Ez még ma is létezik, de senki sem látogathatja és állapota a volt szolgálati lakáshoz hasonlóan megsínylette az elmúlt évtizedeket.