Bizarr kannibál halakat sodort partra a víz

Vágólapra másolva!
Bizarr, ritkán látott, óriási szemekkel és tőrszerű, hegyes fogakkal rendelkező kannibál halakat mosott partra a víz Oregonnál. A szakértők tanácstalanok.
Vágólapra másolva!

Egy május 1-jei Facebook-bejegyzésben az Oregon State Parks azt írta, hogy az elmúlt hetekben több lándzsahalat találtak Nehalem és Bandon között.

A lándzsahalak (Alepisaurus ferox) általában trópusi és szubtrópusi vizekben élnek, 200-1000 méteres mélységben.

Az egyik, nemrég Oregonban felfedezett példány még életben volt, amikor rátaláltak. Az állatot szerencsére sikerült megmenteni, visszaterelték az óceánba és végül elúszott.

Az Alepisaurus ferox egy nagyon furcsa élőlény. A legnagyobb mélytengeri halak közé tartozik, akár 2 méter hosszúra is megnőhet, és szinte az egész hátán végighúzódó, vitorlára emlékeztető uszonya van. Hermafroditák azaz egyszerre hímek és nőstények. Emellett kannibál életmódot is folytatnak, gyakran találnak kisebb lándzsahalakat a nagyobb egyedek gyomrában.

Egyelőre a szakértők is értetlenül állnak az eset előtt. Az egyik elmélet szerint a halak megsérültek és ezért kerültek felszínre, a másik szerint azonban egy nagyobb vihar miatt sodródtak a szárazföldre.