Szabadtéri rendezvények pollenszezonban - mire figyeljünk?

keresztallergia
A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük.
Vágólapra másolva!
Családi összejövetel, születésnap vagy esküvő? Ha pollenallergiás is van a meghívottak között, fontos néhány apróságra odafigyelni a szervezés során, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket vagy akár a komolyabb panaszokat. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa kiemelt pár fontosabb mozzanatot, amely a szénanáthásokat érintheti.
Vágólapra másolva!

Időpont és helyszín

Egyre több embernek okoz gondot tavasztól őszig a szénanáthás tünetek kezelése. Mivel a szabadtéri programok többsége ezekre a hónapokra esik, ezért ezzel kapcsolatban gyakran érdeklődnek a betegek, tanácsokat kérnek, hogyan kerülhetnék el a kellemetlen tüneteket – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. Ilyenkor fontos elmondani, hogy a jól beállított kezelés és a rendszeresen szedett allergiaellenes készítmények mellett, mire érdemes még figyelni.

Ha van rá lehetőségünk, akkor a szabadtéri programot ne az allergén növény pollenszórásának csúcs idejére szervezzük. Ezt a pollennaptárból tudhatjuk meg, de az aktuális napi pollenjelentéseket is fontos követni. Ha például a leggyakoribb allergénre, a parlagfűre vagyunk allergiásak, akkor ne augusztus közepétől október közepéig tartó időszakra tervezzük az időpontot. A helyszín adottságait is érdemes ilyenkor figyelembe venni, a Balaton környéke például hazánk egyik parlagfűvel leginkább szennyezett területe, ezért itt általában magasabb a pollenkoncentráció.

Dekoráció allergiásoknak

Az esti gyertyafény – különösen zárt térben – a füst, illetve az illatosított gyertyák felerősíthetik az allergiás, asztmás tüneteket. Válasszunk inkább LED gyertyákat. A virágdekorációk kapcsán részesítsük előnyben az alacsony allergiás kockázatú fajtákat. A klasszikus rózsák is kevés pollent termelnek, de a nárcisz, begónia, geránium és a romantikus hangulatot árasztó harangláb is jó választás.

Allergének az étlapon

Pollenallergiásként gondoljunk a keresztallergiára is. Ha jelentkezett már a szájüregben viszkető, égő érzés, esetleg ajakduzzanat bizonyos ételek fogyasztása kapcsán, akkor meglehet, hogy az orális allergia tüneteivel volt dolgunk. A keresztallergia nem minden pollenallergiás érint, de akinél előfordul, annak kerülnie kell a tüneteket kiváltó élelmiszerek fogyasztását. Parlagfű allergiásként a gyümölcstálról ne a görög-, vagy sárgadinnyét vegyük el, fekete üröm allergia esetén lehet, hogy nem az olasz konyha a legjobb választás az esküvői menüben – többek közt a paradicsom, oregano és bazsalikom is tüneteket okozhat. Nézzünk utána a keresztallergiát okozó élelmiszereknek, a menü tervezése előtt!

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/keresztallergia

Tartós smink és szemcsepp

A boldog vagy megható pillanatokban fokozódó szemkönnyezés, viszketés esetére készüljünk strapabíró sminkkel. Ne most kísérletezzünk újdonságokkal! Parfümből és kozmetikumokból is azokat a termékeket használjuk, amelyek korábban sem okoztak panaszt. Az allergia elleni gyógyszereket vegyük be az előírás szerint. Ha tudjuk, hogy bizonyos készítmények mellékhatást – például álmosságot – okoznak, beszéljünk a cseréjéről allergológussal.

(Forrás: Budai Allergiaközpont https://www.allergiakozpont.hu/)