Túlvegyszerezett zöldségek miatt indult nyomozás Romániában

Munkások permetezik az ültetvényt
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számol be róla, hogy rendőrségi nyomozás indult Romániában, miután több termesztő tiltott mérgező anyagokat használt a zöldségek gyorsabb érése érdekében.
Vágólapra másolva!

Túlvegyszerezett zöldség árasztotta el a romániai piacot, ami ismét ráirányítja a figyelmet az élelmiszerbiztonságra leselkedő veszélyekre, valamint az ország importnak való fokozott kitettségére. A kelet-romániai Buzau megyei rendőr-főkapitányság több házkutatást is tartott Buzau, valamint a Bukarestet is magában foglaló Ilfov megyében, amelyek során kiderült, hogy

egy férfi több száz tartályban szállított Törökországból származó vegyi anyagot, amelynek nagyobb a koncentrációja az Európai Unióban megengedettnél.

Illusztráció Forrás: AFP/Inti Ocon

A nyomozás azt is kiderítette, hogy több, Glodeanu Sarat településen zöldséget termesztő gazda fokozatosan emelte a zöldség permetezésére szolgáló oldat koncentrációját, hogy a zöldségek minél gyorsabban érjenek be, és így akkor tudják értékesíteni azokat, amikor még magas az áruk.

Miután a paradicsom, paprika és a melegházakban érlelt többi zöldség beérett, hipermarketekkel szerződésben álló nagybani kereskedőknek adták el az árut.

Románia egyébként régóta nem képes kielégíteni hazai zöldséggel a belföldi keresletet, ezért import, elsősorban Törökországból származó áru árasztja el a piacát, amely esetében ugyancsak felmerültek már élelmiszerbiztonsági problémák a túlvegyszerezés miatt.

További részletek ide kattintva olvashatók.

A cikk kiemelt képe illusztráció.