Vágólapra másolva!
Rövid története során az e-sport rengeteg botrányt élt meg, az online tér sok teret ad a csalóknak, akik ezt kíméletlenül ki is használják. Emellett a versenyhelyzet és az eredménykényszer is olyan nyomást helyez a szervezetekre, amelyek következtében nem mindig választják a humánusabb módszereket.

Az e-sport világa nagyon színes, sok különböző játékban mérik össze tudásukat a földkerekség legjobbjai. A verseny hatalmas, ami sokakat arra késztet, hogy illegális megoldásokhoz folyamodjanak. Ez nincs másképp a 2009 óta futó League of Legends esetében sem. Éppen ezért összeszedtük nektek az öt legnagyobb LoL-os botrányt.

A Team Curse-Team Dignitas MLG-döntő

Ez már bő 10 évvel ezelőtt történt, de

2012-ben elég nagy port kavart. Ugyanis a Team Dignitas és a Curse találkozott volna az MLG döntőjében. A finálé azonban teljesen másképp alakult, mint ahogyan azt várták.

Az első meccsen ugyanis mindkét csapat úgy döntött, hogy csak a középső ösvényen játszanak, mintha ARAM meccs lenne, hogy aztán a maradék 4 meccset ismét normálisan játsszák le. Sőt, utólag kiderült, hogy a csapatok megegyeztek abban, hogy a nyereményt megosztják, függetlenül attól, hogy ki nyer, bár ezt tagadták. Az MLG természetesen nem értékelte a húzást, így mindkét csapatot kizárták, és egyikük sem kaphatott pénzdíjat.

Ehelyett a 40 000 dollárt a harmadik, negyedik, ötödik és hatodik helyezettek között osztották el. Összességében a rajongók tetszését sem nyerte el különösebben a különleges mérkőzés,

de mindenképpen egy jó sztori a LoL történelmében.

Griffin zaklatási botrány

A Griffin botránya már jóval kevésbé szórakoztató, sokkal inkább felháborító. A 2016-ban alapított koreai csapatnak 2018-ban sikerült feljutnia a koreai LCK-ba, ahol gyorsan betörtek az élmezőnybe, az első nyári szezon végén a második helyen végeztek, de nem jutottak ki a világbajnokságra. 2019-ben aztán ez már sikerült nekik, és rengeteg beszédtémát is szolgáltattak, de sajnos nem pozitív értelemben. Ugyanis nem sokkal a vb kezdete előtt kirúgták Kim Dae-ho „cvMax" edzőt és Cho Gyu-nam általános igazgatót.

Erre pedig nagyon komoly oka volt a szervezetnek, mert a játékosok beszámolói szerint Gyu-nam többször kényszerítette őket, hogy olyan szerződéseket írjanak alá, amelyeket nem szerettek volna. Itt azonban nem álltak meg, a vádak szerint cvMax verbálisan és fizikailag is súlyosan bántotta

őket, sőt egyszer fojtogatásig fajult a helyzet. A vizsgálat végén az edzőt örökre eltiltották. Ezután a botrány után már nem tudta magát összeszedni a csapat és 2021-ben feloszlott.

A League of Legends e-sport legnagyobb botrányai Forrás: Origo

A TSM és Andy Dinh dühkezelési problémái

A TSM és Andy Dinh története egyszerre lebilincselő és végtelenül szomorú. A Regnald néven ismert Dinh a semmiből felépítette a világ egyik legpatinásabb e-sport szervezetét, amely meg sem állt a csúcsig, hogy aztán – többek között – a vezetője viselkedése miatt zuhanjon a mélybe. Egy egyszerű League of Legends-játékosként kezdte, majd megalapította a Team SoloMidet. Azonban nem kezelte jól a sikert és a hatalmat és egy elképesztően mérgező vállalati kultúrát épített ki, ahol rendszeresen kiabált az alkalmazotakkal, megfélemlítette és megalázta őket, aki pedig ellenszegült neki, azt kirúgta.

Az ügy már akkorára nőtt, hogy a Riot Games sem mehetett el szó nélkül mellette, és átfogó vizsgálatba kezdtek, aminek a végén megállapították Reginald bűnösségét. A szervezetre 75 000 dolláros büntetést szabtak ki, míg a kiszámíthatatlan CEO-nak érzékenyítő és vezetői kvalitásokat javító kurzuson kell részt vennie.

Emellett a teljes Riot-ökoszisztémára kiterjedően két éves felfüggesztést kapott, vagyis ha bármilyen kihágást elkövet az ezt következő 24 hónapban, akkor sokkal súlyosabb szankciókra számíthat.

A játékos átverte a csapatot

A következő történet szintén egy csalás, ám jóval könnyedebb hangvételű, mint az előző kettő. Sőt, első hallásra el se hinné az ember, hogy ilyen valóban megtörténhet. Ugyanis a holland-belga közös ligában (Elite Series 2023) szereplő Heet csapatánál a kezdő dzsungeles, Cybonox átvert mindenkit a szervezetnél és hozott egy csapatmenedzsert, Lopixet a csapathoz, aki aztán fontos döntéseket is hozott. Ezzel nem is lenne semmi probléma, de kiderült, hogy

a kettő egy és ugyanaz a személy. Rejtély, hogy miként tudta ezt hónapokig lebukás nélkül csinálni.

Kínai bundabotrányok

A kínai ligákat nem egyszer rázta meg olyan botrány, hogy néhány játékos illegálisan befolyásolta a meccsek kimenetelét. A jelenleg az LEC-ben a Team Vitalityben játszó Bó 2021-ben került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy

még az LDL-ben az eStar Young színeiben követett el „match fixinget" ezért fel is függesztették akkori klubjánál a FunPlus Phoenixnél.

Később az LGD is ilyen botrányba keveredett 2022 tavaszán, ahol játékosokat és edzőket is eltiltottak a profi LoL-tól.