Olyan bank indulhat el hamarosan Európában, amilyen még nem volt

Ha kriptovaluta befektetésben gondolkozol, informálódj széleskörűen.
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament elfogadta a kriptovaluták szabályozásáról szóló uniós rendeletet (MiCA), és máris innovációs áradat indult az európai kriptoközösségben - írja a Bitcoinbázis. A szabályozás elfogadásának egyik közvetlen következménye lehet, hogy hamarosan egy új banktípus első képviselője kezdheti meg működését a kontinensen.
Vágólapra másolva!

A berlini székhelyű Unstoppable Finance nevű kriptocég - ami eddig az Ultimate kriptotárcáról volt ismert - május 9-én nagy bejelentést tett:

elindítja Európa első, minden szabálynak megfelelő DeFi bankját.

A Defi szó a "decentralizált pénzügyek" rövidítése, amely a blokkláncon futó különféle pénzügyi alkalmazásainak átfogó kifejezése. Ezzel párhuzamosan pedig egy fiat pénzzel fedezett, euróhoz kötött stabilcoint is indítanak, ami szintén megfelel a MiCA előírásoknak. Egyszerűen fogalmazva, a fiat valuta egy olyan törvényes fizetőeszköz, amelynek nincs önmagából fakadó belső értéke (mint például az aranyból készült fizikai pénzeknek), hanem amelynek értéke a kibocsátó kormánytól származik, nem pedig egy fizikai áruból vagy árucikkből. A fiat valuta értékét meghatározó kormány erőssége kulcsfontosságú az ilyen típusú pénzeknél.

A világ legtöbb országa a fiat valutarendszert használja az áruk és szolgáltatások vételére, befektetésre és megtakarításra.

A fiat valuta felváltotta az aranystandardot és más árualapú rendszereket a törvényes fizetőeszköz értékének meghatározásában.

Illusztráció Fotó / 123RF

A DeFi bank elsődleges feladata lesz annak biztosítása, hogy a stabilcoin megfelelő fedezettel rendelkezzen, ami egyébként az új EU-s rendelet egyik előírása is.

Az Unstoppable DeFi bank legtöbb pénzét az Európai Központi Bank egyik számláján fogják tartani, így nem lesznek kitéve egy bank kockázatkezelési megközelítésének.

Az egyelőre még nem ismert, hogy a bank mikor kezdi meg működését.