Kétmillió köbméternyi szikla pusztíthat el egy festői svájci falut

Brienz, Svájc
Tourists' favourite Brunngasse cobbled street with 18th century architecture, at Brienz in the Bernese Oberland, Switzerland, Europe (Photo by TIM GRAHAM / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP)
Vágólapra másolva!
Péntekig minden lakosnak el kell hagynia a svájci Brienzet, ugyanis pár héten belül leomlik a szomszédos hegy, ami pont a völgyben fekvő falura zúdul - írta a BBC.
Vágólapra másolva!

A lakosok már megszokták, hogy időnként sziklák landolnak a kertjükben, a mostani azonban más lesz, ugyanis 4-6 héten belül leszakadhat a szomszédos hegyoldal, és

kétmillió köbméter szikla zúdul majd a völgyben fekvő településre.

A szakemberek próbálják lassítani a hegyoldal csúszását, de az valószínűleg elkerülhetetlen lesz. Kedden falugyűlést hívtak össze, ahol közölték az emberekkel, hogy csomagoljanak, mert péntekig mindenkinek el kell hagyni a települést. Az emberek, ha nehéz szívvel is, de készen állnak, bár többen kivárják az utolsó pillanatot a távozásra.

A lakók ugyan reménykednek abban, hogy a sziklaomlás után visszatérhetnek a házaikba, a kérdés az, hogy lesz-e mibe.

Utca Brienzben Forrás: robertharding via AFP/Tim Graham/Tim Graham

A lap a hegyoldal szétesését a globális felmelegedéssel magyarázza, amire Svájc alpesi régiói különösen érzékenyek. Ahogy a gleccserek zsugorodnak, és a magasan a hegyekben lévő permafroszt elkezd olvadni, a kőzet instabillá válik. Múlt évi mérések azt mutatták, hogy

a svájci gleccserek az elmúlt 100 évben térfogatuk több mint felét elvesztették.

2017-ben hatalmas földcsuszamlás sújtotta a szintén Graubündenben található Bondo falut, amely maga alá temette a fél falut, és nyolc ember halálát okozta - írta a portál.