Horrorfilmbe illő, amit ez a román orvos művelt a holttestekkel

bilincs letartóztatás
illusztráció
Vágólapra másolva!
A bukaresti bíróság múlt pénteken elrendelte annak az orvosnak a házi őrizetbe helyezését, aki holttestekből műtött ki szívritmus-szabályozókat, hogy azokat újrafelhasználhassa - írja a maszol.ro
Vágólapra másolva!

A bukaresti törvényszék korábban úgy döntött, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Dan Tesloianu kardiológus elhagyhatja a rendőrségi fogdát.

A jászvárosi Sf. Spiridon kórház orvosát február 17-én vették őrizetbe, másnap előzetes letartóztatásba helyezték, és többrendbeli hivatali visszaélés, illetve vesztegetés elfogadása miatt indult büntetőeljárás ellene.

Az orvos 2017-től 2022 augusztusáig 238, holttestekből kiműtött vagy ismeretlen eredetű szívritmus-szabályozókat ültetett be pácienseinek,

nem törődve azzal, hogy ez jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet,

vagy akár végzetes kimenetelű is lehet a betegek számára.

Az eljárás törvényileg tiltott. Az orvostechnikai eszközöket gyártó cégek is kötelesek feltüntetni csomagoláson az újrafelhasználás tilalmát - hangsúlyozták az ügyészek.

Az eddigi információk szerint az orvos egy egész hálózatot működtetett, több egészségügyi dolgozó is segített neki hozzájutni a beültethető készülékekhez, amelyek egy részét

holttestekből műtötték ki, természetesen a vonatkozó törvényi előírások betartása és a hozzátartozók hozzájárulása nélkül.

Ezeket aztán más betegeknek ültette be.

Az ügyészek szerint a készülékek beültetése sok esetben nem volt indokolt,

az orvos fiktív diagnózis alapján javasolta a beavatkozást.

Illetve az is előfordult, hogy előzőleg olyan gyógyszereket írt fel a betegnek, amelyek szívritmus-szabályozó szükségességére utaló tüneteket váltottak ki.

Az ügyben további öt orvos ellen vesztegetés elfogadása, négy páciens ellen pedig megvesztegetés miatt indult vizsgálat.