Emberéleteket is követelt a Délkelet-Ázsián végigsöprő Mocha ciklon

weather TOPSHOTS Horizontal
Residents walk past fallen trees in Kyauktaw in Myanmar's Rakhine state on May 15, 2023, after Cyclone Mocha crashed ashore. Cyclone Mocha crashed ashore in Myanmar and southeastern Bangladesh on May 14, uprooting trees, scattering flimsy homes in Rohingya displacement camps and bringing a storm surge into low-lying areas. (Photo by Sai Aung MAIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Bár a pusztítás mértékét még nem tudni, a mianmari hatóságok azt közölték, hogy mostanáig körülbelül 6000 embert mentettek ki a tengerből és több száz sérültet jelentettek, a nyugati Arakán államban pedig áramkimaradásokról tudni.
Vágólapra másolva!

Bangladesi hivatalos források azt közölték, hogy a ciklon elkerülte a világ legnagyobb menekülttáborának otthont adó Cox's Bazart.

Lakosok sétálnak kidőlt fák mellett a mianmari Rakhine államban található Kyauktawban 2023. május 15-én, miután a Mocha ciklon partot ért. Forrás: AFP/Sai Aung Main

A BBC úgy tudja, a hatóságok megtiltották a menekülteknek, hogy elhagyják a tábort, ahol az évek során rengeteg, többnyire bambuszból és vitorlavászonból épített ideiglenes lakhelyet húztak fel az évek során. A bangladesi kormány nem engedélyezi a tartósabb építőanyagok használatát sem – tette hozzá a BBC.

Vasárnap estére a ciklon nagy része maga mögött hagyta Bangladest, az ország katasztrófavédelmének egyik munkatársa, Kamrul Husszein pedig azt közölte, a Mocha „nem okozott jelentős károkat", azonban a nyomában földcsuszamlások és áradások alakultak ki.

A Meteorológiai Világszervezet szombaton „nagyon veszélyesnek" minősítette a Mochát.

A Bengáli-öböl partvidékén fekvő és több folyótorkolatot is magába foglaló, 160 millió lakosú Bangladesben, valamint a szomszédos, szintén sűrűn lakott Mianmarban sem ritkák az árvizek és ciklonok, klímakutatók pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy amíg az óceánok vize meleg és kedvezőek a szelek, a ciklonok hosszabb ideig őrzik meg intenzitásukat.