Meghalt Helmut Berger

Actor Helmut BERGER died at the age of 78. XTIMEDIF VM DatabaseREST Horizontal ACTOR
PHOTO MONTAGE: Actor Helmut BERGER died at the age of 78. ARCHIVE PHOTO; Helmut BERGER,aut,actor,portrait,21.10.2004 ? (Photo by SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Meghalt Helmut Berger osztrák színész, aki 70 filmben és sorozatban szerepelt. Visconti vagy Joseph Losey remekműveiben, és persze borzalmas tévéfillmekben is. Ahogy a francia, egyébként baloldali Télérama fogalmazott nekrológjában: Visconti volt Helmut Berger Pygmalionja (vagyis művészi értelemben a teremtője) és a szerelme is. Egyébként Visconti fedezte fel az egykori szállodai portást.
Vágólapra másolva!

78 évesen meghalt Helmut Berger, akit összesen 70 produkcióban láthattunk 1967-től kezdve.

Első szerepét Luchino Viscontitól kapta a Boszorkányokban – miután szülőhazájából, Ausztriából Rómába költözött –, majd a nagy olasz rendező több filmjében is játszott, az Elátkozottakban, a Ludwigban (egyébként a címszerepet, az őrült bajor királyt) vagy a Meghitt családi körben.

Helmut Berger 2004 körül Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Sven Simon

Dolgozott aztán Vittorio De Sicával (az Oscar-díjas Finzi Continiék kertje), Francis Ford Coppolával (A keresztapa III.) vagy épp Mika Kaurismäkival (Honey Baby) is, sorozatok közül pedig olyanokban játszott, mint Az Angyal visszatér, a Fantomas vagy a Dinasztia. Összes munkáját itt találja összegyűjtve.