Megbolondultak az ASUS wifi routerei

Asus ROG Rapture GT-BE98
Vágólapra másolva!
Legrosszabb esetben gyári alaphelyzetbe kell állítani az érintett eszközöket.
Vágólapra másolva!

Szokatlan jellegű üzemzavar kezdődött még május 16-án az ASUS háza táján, egyre több felhasználó kezdett panaszkodni a vezeték nélküli routerének pár percenkénti újraindulásáról, a jelenség modellek nagyon széles körét érintette. A felhasználók elsőként egyéni problémára gyanakodtak, azonban mára széles körben ismertté vált, hogy globális hibajelenségről volt szó.

Rengeteg routert érintett a hét elején kezdődött bosszantás Forrás: Asus

Az ASUS mostanra nyilatkozott a témában, állítása szerint egy hibás konfigurációs állomány miatt történt a probléma. Akiknél nem múlott el magától a jelenség, azok áramtalanítsák a routerüket, ha pedig az sem oldja meg a gondot, akkor mentsék ki a routerük beállításait egy fájlba a böngészős kezelőfelületükön keresztül, végezzenek gyári alaphelyzetbe való állítást az eszközökön, majd töltsék vissza rájuk a beállításaikat.

A gond azokat a routereket is érintette, amelyeken ki lett kapcsolva a firmware automatikus frissítése, ami nyugtalanító kérdéseket vetett fel. Az ASUS nem adott érdemi magyarázatot a helyzetre, azonban egyes műszaki irányultságú felhasználók rájöttek a malőr okára: a routerek rendelkeznek egy Trend Micro által készített biztonsági folyamattal, amely valós idejű védelmet kínál a hirtelen felbukkanó fenyegetésekkel szemben, ennek a hibás definíciós állománya okozta a lefagyásokat.

A definíciós fájl a routerek rendszerszoftverétől függetlenül frissül, ki sem kapcsolható a naprakész verzióinak letöltése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!