Gazdatüntetés Brüsszelben: nem fizettethetik meg a magyar gazdákkal az Ukrajnának nyújtott segítség árát

ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ aratás kombájn KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ munkagép szántóföld TÁJ TÁRGY árpa gabona NÖVÉNY magyar mezőgazdaság Magyarország
Kozármisleny, 2019. június 28. Őszi árpát tölt utánfutóba egy kombájn Kozármisleny közelében 2019. június 28-án. MTI/Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Nem fizettethetik meg a magyar gazdákkal az Ukrajnának nyújtott segítség árát. Az, hogy Ukrajna jelenleg nem tudja biztonságosan exportálni agrártermékeit, nem jelentheti azt, hogy a magyar gazdák fizetik meg a megtámadott országnak nyújtott segítség árát, mivel nem tudják eladni saját terményeiket - jelentette ki Győri Enikő európai parlamenti képviselő Brüsszelben kedden azon a tüntetésen, amelyet öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia gazdái szerveztek. Az Agrárminisztérium is támogatja a magyar gazdaszervezetek, a NAK és a Magosz fellépését, akik Brüsszelben vonultak utcára kelet-európai gazdákkal karöltve az ukrán gabona importtilalmára vonatkozó intézkedések meghosszabbításának érdekében.
Vágólapra másolva!

Győri Enikő emlékeztetett, az Európai Bizottsággal megállapodás született az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan. A megállapodáshoz viszont az kellett, hogy az érintett országok összefogjanak, a brüsszeli testületi ígéretek betartatásához pedig az, hogy az érintett országok gazdái hallassák a hangjukat.

Azt mondta: nem elegendő, hogy a rendkívüli és ideiglenes megelőző intézkedések, melyek célja, hogy enyhítsék az ukrajnai gabonát érintő uniós importkorlátozás átmeneti feloldása okozta nehézségeket, mindössze négy, Ukrajnából származó mezőgazdasági terméket érintsenek: a búzát, a kukoricát, a repcemagot és a napraforgómagot. Az ukrán exportot segítő autonóm kereskedelmi intézkedéseknek sok egyéb termékre, köztük a tojásra, a baromfira, a mézre is ki kell terjedniük - emelte ki.
Győri Enikő kijelentette: a brüsszeli testületnek foglalkoznia a problémával, az nem lehet ugyanis a háború függvénye, hogy a magyar gazdák raktáraiban ottmarad-e a gabona, vagy az, hogy eljutnak-e az ukrán mezőgazdasági termékek az éhezőkhöz Afrikába, vagy a világ más területeire.

Az ukrán gabonadömping ellen tüntettek Brüsszelben Forrás: MTI/Sóki Tamás

Hidvéghi Balázs: Ez elfogadhatatlan

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő azt mondta: elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság olyan rosszul előkészített, átgondolatlan intézkedéseket erőltet rá a tagállamokra, amelyekkel súlyos károkat okoznak a közép-európai gazdáknak. Közölte: a háború idején egész Közép-Európa erőn felül teljesítve nyújt segítséget az ukrán állam és az ukrán nép számára. Magyarország már másfél millió ukrajnai menekültet fogadott be, és humanitárius segítséget biztosít nem csak a magyarlakta kárpátaljai területeken élők számára. Az EP-képviselő felháborítónak nevezte, hogy a támogatás ellenére ilyen nehéz helyzetbe hozzák a magyar gazdákat.

- fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Cseh Tibor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára közölte: több száz milliárdos az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala miatt keletkezett kár Magyarországon. A brüsszeli tüntetésen összegyűlt gazdák egyik legfontosabb követelése, hogy az uniós bizottság kibővítse a védintézkedés alá tartozó termékek körét, valamint fenntartsa az ukrán terményekre vonatkozó behozatalai tilalmat. "Nem lehet, hogy teljesen letarolják a magyar mezőgazdaságot. Teljes behozatali tilalmat kérünk nem csak a gabonára, hanem más termékekre is" - fogalmazott a MAGOSZ főtitkára.

Luzsi József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vidékfejlesztésért felelős alelnöke nyilatkozatában az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalom akár a jövő év közepéig történő fenntartásának fontosságát hangsúlyozta, valamint azt a célt fogalmazta meg, hogy a jövőben is "magyar búzából süssenek magyar kenyeret".

Az Agrárminisztérium a Brüsszelben tüntető magyar gazdák mellett áll az ukrán gabona importtilalom meghosszabbításáért

Az Agrárminisztérium is támogatja a magyar gazdaszervezetek, a NAK és a Magosz fellépését, akik Brüsszelben vonultak utcára kelet-európai gazdákkal karöltve az ukrán gabona importtilalmára vonatkozó intézkedések meghosszabbításának érdekében - közölte az Agrárminisztérium. A térség gazdái összefogtak, és azt kérik Brüsszeltől, hogy ismerje el a probléma súlyosságát, és hallja meg az ő hangjukat is, Brüsszelnek lépnie kell a magyar és más európai gazdák védelmében - mondta Nagy István agrárminiszter a közlemény szerint.

A tárcavezető kiemelte,

A kelet-európai tagállamok gazdaszervezetei, köztük a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) delegációja azért tüntettek kedden Brüsszelben, hogy az Európai Unió vegye komolyan az ukrán gabona beáramlása elleni intézkedéseket, és ne csupán a felszínen kezelje a problémát - írták.

A miniszter hozzátette,

Nagy István emlékeztetett: az öt érintett ország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia számára megfelelő uniós intézkedések kellenek az ukrán import okozta, korábban nem látott mértékű regionális gabonapiaci nehézségek megfelelő kezelésére. "Jelenleg várjuk az arra vonatkozó bizottsági javaslatot, amely a jelenleg érvényben lévő uniós szabályozás június 5-e utáni fenntartására irányul" - fűzte hozzá.

Az agrárminiszter leszögezte, a magyar agrárkormányzat és a gazdaszervezetek egyetértenek abban a célban, hogy az Európába beáramló, a szigorú európai uniós termelési kötöttségek nélkül, így sokkal alacsonyabb költséggel előállított ukrán gabona a hagyományos piacaira jusson el és ne lehetetlenítse el a kelet-európai gabonapiac működését, újra megfelelő módon működjenek a megszokott kereskedelmi csatornák - áll a közleményben.