Többmilliónyi régészeti leletet lopott el három somogyi férfi

Vágólapra másolva!
Közel 20 millió forint értékű régészeti leletet talált meg, majd tartott magánál engedély nélkül három somogy megyei férfi.
Vágólapra másolva!

A negyvenes éveiben járó férfi és huszonéves fia 2015 óta rendelkeztek fémkereső műszerekkel, hatósági engedélyük nem volt ehhez. Ennek ellenére

az apa és fia majdnem öt évig kutattak régészeti leletek után

különböző somogyi kistelepülések, többek között Kercseliget, Böhönye, Mernye, Szenta és Nagyberki kterületén. A férfiak a talált tárgyak egy részét megtartották, a többit eladták, annak ellenére, hogy ez tilos volt számukra, mivel a leletek az állam tulajdonai.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A két férfi így egy 44 darabból álló, több mint 12 millió forint értékű középkori ezüst tallér gyűjteményt, egy 6 millió forint értékű XIV. századi arany pecsétgyűrűt,

és több más, kisebb értékű régészeti leletet, például bronzból készült használati tárgyakat, ékszereket és érméket is elloptak.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az apának emellett azért is felelnie kell, mert

a házkutatás során a rendőrök egy engedély nélkül tartott fegyvert találtak nála.

A férfiak harmadik társa 2019 óta, szintén engedély nélkül használt fémkereső eszközével közel kétszázezer forint értékű régészeti leletet talált és vitt magával Beleg környékéről.

Az ügyészség az apával és fiával szemben börtönbüntetést, társukkal szemben pedig felfüggesztett börtönt javasolt, emellett pénzbünetést és vagyonelkobzást mindhármukkal szemben.