Tombol az erőszak Franciaországban: fenyegetik, zsarolják a polgármestereket

Samuel Paty, 47 éves, francia származású középiskolai történelem–földrajz szakos tanár, szólásszabadság, Mohamed próféta, Charlie Hebdo-karikatúra, Charlie Hebdo, rendőrség, helyszín
A French police officer stands next to a portrait of French teacher Samuel Paty on display on the facade of the Opera Comedie in Montpellier on October 21, 2020, during a national homage to the teacher who was beheaded for showing cartoons of the Prophet Mohamed in his civics class. - France pays tribute on October 21 to a history teacher beheaded for showing cartoons of the Prophet Mohamed in a lesson on free speech, an attack that has shocked the country and prompted a government crackdown on radical Islam. Seven people, including two schoolchildren, will appear before an anti-terror judge for a decision on criminal charges over the killing of 47-year-old history teacher Samuel Paty. (Photo by Pascal GUYOT / AFP)
Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben egyre több esetben fordul elő, hogy francia polgármestereket fenyegetnek; a legutóbbi eset célpontja az ország nyugati részében, a Loire-Atlantique megyében lévő La Baule nevű település vezetője, Franck Louvrier. A republikánus városvezető névtelen levelet kapott, melyben elküldték neki a 2020 októberében brutális kegyetlenséggel meggyilkolt tanár, Samuel Paty levágott fejéről készült képet, valamint a 2015-ös párizsi terrortámadás helyszínén, a Bataclan klubban történt támadásról készült fotót is. A képek mellé azt írták a fenyegetők, hogy ez megtörténhet La Baule-ban is. Az Ouest France nevű helyi lap értesülései szerint a levelet még május elején kapta a polgármester, de arról csak a 26-án tartott városi tanács ülésén számolt be kollégáinak. Franck Louvrier elmondása alapján kénytelen beszélni a történtekről, mert országszerte elszabadultak az indulatok, egyre több a megválasztott városvezetők elleni fenyegetés, nyomás, sőt, olykor erőszak is történik.
Vágólapra másolva!

A városvezető nyilatkozott a történtekről a CNews hírportálnak, elmondása alapján a szélsőségek által gerjesztett példátlan erőszakhullámról van szó.

Louvrier kifejti, hogy a szélsőbal és a szélsőjobb destabilizálta a társadalmat, rendkívül feszült légkört teremtve, aminek következtében az emberek a végletek között hánykolódnak.

Louvrier elmondása alapján a franciaországi városvezetők napi szinten célkeresztben vannak, ki vannak téve az erőszak legkülönbözőbb formáinak, hozzátéve, elfogadhatatlannak tartja, hogy egyesek másokat terrorizálva, brutális módon akarnak érvényt szerezni az akaratuknak.

Az utóbbi hetekben-hónapokban több olyan eset is történt, mely során polgármesterekre támadtak, legyen szó akár verbális, akár fizikai agresszióról. Idén márciusban a szintén Loire-Atlantique megyében található Saint-Brevin-les-Pins nevű településen a polgármester otthonánál történt gyújtogatás, a városvezető háza előtt felgyújtottak két parkoló autót. A tűz átterjedt a ház egy részére is; a polgármester és családja annak köszönheti életét, hogy szemtanúk becsöngettek hozzájuk, így még időben ki tudtak menekülni a házból.

A település vezetője, Yannick Morez a történtek után lemondott polgármesteri posztjáról; ezzel kapcsolatban kiadott egy közleményt, melyben kifejti, hogy sok francia polgármestert ér támadás, ezért nem szabad szemet hunyni a történtek felett, össze kell fogni és cselekedni kell az ország és a lakosság jövője érdekében.

Sajnos nem minden megfenyegetett polgármesternek sikerül kilépni az ördögi körből; tavaly februárban sajnálatos tragédia történt, a Nantes közelében lévő Rezé település polgármestere, Hervé Neau önkezével vetett véget az életének, felakasztotta magát az irodájában. Sajtóértesülések szerint a polgármester azért lett öngyilkos, mert több névtelen fenyegetést is kapott e-mailben. A nantes-i ügyészség a haláleset után két héttel indított nyomozást erkölcsi zaklatás miatt.

Hervé Neau halála után egy évvel az AFP hírügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy a franciaországi települések vezetői a mai napig kongatják a vészharangot az őket célzó atrocitások miatt.