A Kanadában tomboló erdőtűz miatt narancssárga köd lepte el New York városát

Canadian wildfire smoke creates unhealthy air quality in NYC Canadian wildfire,Canadian wildfire smoke,Hazy sunset in NYC,unh Horizontal
NEW YORK, US - JUNE 06: The Downtown Manhattan skyline stands shrouded in a reddish haze as a result of Canadian wildfires on June 06, 2023 in New York City. Over 100 wildfires are burning in the Canadian province of Nova Scotia and Quebec resulting in air quality health alerts for the Adirondacks, Eastern Lake Ontario, Central New York and Western New York. Lokman Vural Elibol / Anadolu Agency (Photo by Lokman Vural Elibol / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Észak-Amerikában magas kockázatú levegőminőségi figyelmeztetést adtak ki a Kanadában zajló erdőtüzek miatt. Az erdőtüzek füstje Ontario és Québec nagyvárosait, köztük Torontót és környékét is ellepte. A füst egészen New York és Connecticutig jutott el, ahol narancssárga köd borította be a városokat.
Vágólapra másolva!

A füst nagy része Québec városából érkezik, ahol 160 helyen ég tűz. A kanadai környezetvédelmi minisztérium kedden a legsúlyosabb figyelmeztetést adta ki Ottawára, és a kanadai főváros

levegőminőségét az emberek egészségére nézve "nagyon magas kockázatúnak" minősítette.

Eközben az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) az Egyesült Államok északkeleti részén "egészségtelennek" minősítette a levegő minőségét. Különösen veszélyes ez a már légzőszervi problémákkal küzdő emberek számára.

New Yorkban a kedd reggel készült fotókon látszott, hogy a Kanadából délre szállt erdőtűz füstje miatt narancssárga köd borítja a város látképét.

A kanadai erdőtüzek miatt vöröses ködbe burkolózott Manhattan belvárosa Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Lokman Vural Elibol

A közegészségügyi tisztviselők figyelmeztették az embereket, hogy ne mozogjanak a szabadban, és amennyire csak lehet, minimalizálják a füstnek való kitettséget, mivel a levegő azonnali és hosszú távú egészségügyi kockázatokat rejt magában.

Kanadában továbbra is a szokásosnál intenzívebb erdőtűzek égnek. Szövetségi tisztviselők hétfőn arra figyelmeztettek, hogy

az idei nyár hozhatja Kanada eddigi legnagyobb tüzeit,

mivel a szezon nagy részére száraz és forró időjárást jósolnak.

A tüzek országszerte már több mint 3,3 millió hektárnyi területet égettek le. Több ezer embert evakuáltak országszerte.

Nagyobb tüzek égnek Brit Kolumbiában, Albertában, Ontarióban, Új-Skóciában és az Északnyugati Területeken is - írja a BBC News.