Elítélték Gyurcsány bizalmasát, Donáth Lászlót: szeméremsértést követett el

Gyurcsány Ferenc és Donáth László
Gyurcsány Ferenc és Donáth László
Vágólapra másolva!
Másodszor is ítéletet hirdetett az első fokon eljáró Budapest II. és III. Kerületi Bíróság a volt evangélikus lelkész, Donáth László ügyében, aki a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna apja. Az egykori MSZP-s politikust, Gyurcsány Ferenc bizalmasát testi sértés és szeméremsértés miatt ítélték el, és 1 millió forintos pénzbírságot szabtak ki rá a megismételt első fokú eljárásban.
Vágólapra másolva!

A momentumos EP-képviselő, a rendszeresen gyűlölködő Donáth Anna apját a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik dolgozója jelentette fel még 2019-ben. A női alkalmazott állítása szerint az evangélikus lelkész korábban több esetben is szexuálisan közeledett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. Egy esetben pedig egy konfliktus kapcsán fojtogatta.

Gyurcsány Ferenc és Donáth László

A volt MSZP-s országgyűlési képviselő ellen az ügyészség 2021 februárjában emelt vádat aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt. A bíróság először tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a bűnösségét tagadó Donáthot és két és fél év felfüggesztett börtönre ítélte - írja a Mandiner.

Donáth tárgyalást kért. A lelkész csak azt ismerte el vallomásában, hogy ingerülten szólt rá a sértettre. Az eljárás végén a bíróság enyhítette a volt lelkész büntetését, akit csak becsületsértésben találták bűnösnek, amiért hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélték. A szeméremsértés miatti eljárást azonban megszüntették.

Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen és indítványozta az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését. A vádhatóság szerint a bíróság a szeméremsértés vétsége miatti eljárásrészben egyáltalán nem állapított meg tényállást, amely az eljárás megszüntetése esetén is törvényi kötelezettsége. Emiatt az ítélet olyan mértékben megalapozatlan, hogy azt a másodfokú eljárásban nem lehetne orvosolni – érvelt az ügyészség.

A Fővárosi Törvényszék helyt adott az ügyészségi indítványnak, hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte a II-III. kerületi bíróságot.

A megismételt eljárás márciusban kezdődött és az ügy érzékenysége miatt zárt ajtók mögött. A Mandiner információi szerint a tárgyaláson meghallgatott négy tanú mindegyike, így maga a sértett is fenntartotta korábbi vallomását.

A hétfői tárgyaláson az ügyész perbeszédében elmondta, hogy a vádhatóság álláspontja nem változott a bűnösség tekintetében, Donáth László elkövette a könnyű testi sértés vétségét. Ezért indítványozták, hogy a vádlottat mondják ki bűnösnek könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétségében, és ítéljék felfüggesztett börtönbüntetésre. Felhívták a figyelmet, hogy a sértett szavahihetőségével kapcsolatban semmilyen kétség nem merült fel, következetesen, változtatás nélkül adta elő a bíróság elő a történteket.

A Donáth László képviseletét ellátó Bárándy Péter volt baloldali igazságügyi miniszter azt indítványozta, hogy a bíróság a becsületsértés megállapítása mellett alkalmazzon joghátrányt, hiszen ezt Donáth elismerte. A másik vádpontban azonban az eljárás megszüntetésé kérte.

A bíróság hétfőn kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki Donáth Lászlót két rendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és testi sértés vétségében.

A bíróság bizonyítottnak találta a vádat, így azt, hogy Donáth László szexuálisan közeledett a sértetthez, ajánlatokat tett neki, sőt fogdosta.

Ugyanígy az is bizonyítást nyert, hogy a konkrét konfliktus kapcsán a volt politikus valóban fojtogatta a sértetett.

A bíró is kitért a sértett szavahihetőségére, amelyeket a tanúvallomások is alátámasztottak.