Szigorodott a lakásbiztosítás-ajánlási rendszer

2018-as előrejelzés - Házépítés, lakásvásárlás, felújítás pénzügy papírmunka párkapcsolat házasság probléma
Vágólapra másolva!
Már nem elég egy vagyonbiztosítási terméket felajánlania a pénzintézeteknek a lakáshitelek felvételénél, a hiteles lakásra szabott, minősített szolgáltatáskalkulátort kell bemutatnia a pénzintézeteknek az ügyfelek részére - írja a Bank360.hu.
Vágólapra másolva!

A napokban lépett hatályba a jelzáloghitelek tájékoztatásáról szóló rendeletmódosítás, amely kötelező útmutatást ad a bankoknak arra, hogyan mutassák be ügyfeleiknek a kölcsönfelvételhez kötött (kötelező) lakásbiztosítások ajánlatait. A kormány előírása szerint

a kölcsön fedezeteként bevont ingatlan vagyonbiztosításához ma már nem elég egyetlen, a kölcsönt nyújtó pénzintézet által kínált lakásbiztosítást ajánlani, vagy jelezni, hogy erre szükség lesz, hanem személyre szabott ügyféltájékoztatás keretében be kell mutatni a Magyar Nemzeti Bank Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorát.

Ezzel az ügyfél a fedezetként bevont ingatlanra kap információkat a számára legkedvezőbb lakásbiztosítási lehetőségekről. Ráadásul a már biztosított ingatlanra is kell adni friss kalkulációt.

A rendelet részletezi is, mit kell csinálnia az ügyintézőnek: elektronikus eszközön kell bemutatni az MFO-kalkulátor használatát és annak biztosítási ajánlatait (amely díjakat is tartalmaz), a kapott eredményt pedig „igazolható módon, papíron vagy elektronikus úton a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani". A biztosítási ajánlatok részletes bemutatása ugyanakkor nem feladata a banknak (vagy a hitelközvetítőnek), így ez a tájékoztatás nem jelent többes ügynöki tevékenységet.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Április végével lépett hatályba az a módosítás is, amely szerint a lakáshitelek teljes hiteldíj-mutatójába (THM) a plafonértékkel való összevetéshez be kell számítani a lakásbiztosítás díját. (Mivel a bankok jelenleg messze a THM-plafon alatt nyújtanak jelzáloghiteleket, a lakásbiztosítás havi díjának beszámítása nem jelent érdemi korlátozást a hitelezésben.) Szintén hatályba lépett az ügynöki jutalékokra vonatkozó rendelkezés, amely szerint a lakásbiztosításoknál a közvetítői jutalék nem haladhatja meg az első éves biztosítási díj ötödét.

A Bank360.hu arra is felhívja a figyelmet: valamennyi lakásbiztosítást érintő változás, hogy 2024 márciusától a biztosítási évfordulón kívül minden év március 1. és 31. között is felmondható lesz költségmentesen a biztosításunk, és akár átszerződhetünk egy másik társasághoz. A felmondási lehetőségről a biztosítóknak minden év február 15-ig kell tájékoztatni az ügyfeleket.