Ezek ma a legértéktartóbb márkák a használt autók között

használt, autó, használtautó kereskedés, autókereskedés, illusztráció
Cars in a row. Used car sales
Vágólapra másolva!
A világ egyik legrégebben működő autópiaci értékbecslő szervezete, a Kelley's Blue Book idén huszonegyedik alkalommal kiadott Legjobb értéktartás díjai nem hoztak meglepetést: tavalyi győzelmüket megismételve a Lexus és a Toyota végeztek a lista élén.
Vágólapra másolva!

Világszerte számos szervezet foglalkozik annak megalapozott előrejelzésével, hogy egy modell ára milyen ütemben és mértékben zuhan a használt autók piacán. Ezek közül alighanem az észak-amerikai Kelley Blue Book rendelkezik a legnagyobb szakmai tapasztalattal, hiszen ők 1926 óta foglalkoznak ezzel.

Először huszonegy éve állították össze a legjobb értéktartású modellek, illetve márkák dicsőséglistáját. A Best Resale Value Awards, amely annak alapján rangsorolja az adott évben gyártott típusokat, hogy 60 hónapnyi használat után eredeti árának várhatóan hány százalékáért lesz ismételten eladható, mára a szakma és a piac számára egyaránt etalonná vált, mint az értéktartás hiteles, megbízható a forrása.

A 2023-as listán a tömegpiaci márkák között a Toyota, a prémium márkák mezőnyében a Lexus végzett az élen.

Az előbbi hetedszer, az utóbbi összességében nyolcadszor bizonyult a piac legcsekélyebb értékvesztésű márkájának. A Toyota 2017 óta csak egyszer, 2020-ban csúszott le a dobogó legfelső fokáról; a Lexus sorban másodszor lett aranyérmes.

Elkészült a legértéktartóbb autómodellek friss rangsora Forrás: Shutterstock

A márkaszintű teljesítmény mögött egyes modellek kiemelkedően kedvező értéktartása áll: az abszolút tíz legjobb eredményt elérő típus között három Toyota is szerepel. Az abszolút győztes az új generációs Toyota Land Cruiser 300-zal közös, ultramodern platformra épülő Toyota Tundra nagyméretű pickup; a második helyen a frissen megújult (a felmérésben értelemszerűen még a jelenleg kapható, kifutó generációval szereplő) Toyota Tacoma pickup áll, holtversenyben a Tesla Model X-szel. A Toyota Tundra öt év múlva várhatóan eredeti árának 73,3 százalékáért lesz eladható.

Ez világszinten is kiemelkedően jó eredménynek számít – összehasonlításként, a Top 10-es listán szereplő modellek átlagos értéktartása 65, míg a teljes vizsgált autópiac átlagos értéke 45 százalék.

Ami az egyes szegmenseket illeti, összesen huszonnyolc kategóriában vizsgálták és rangsorolták a járműveket - emeli ki a Smarter Media Automotive News összefoglalója. Ebből a huszonnyolc kategóriából négyben győzött a Toyota, kettőben a Lexus. Az abszolút legjobban teljesítő modellek, valamint a kategóriagyőztesek adatait az alábbi táblázatok tartalmazzák.

Az abszolút legjobb értéktartású modellek:

Forrás: SmarterMedia/Toyota, Kelley Blue Book, Lexus

Kategóriagyőztesek 2023-ban:

Forrás: SmarterMedia/Toyota, Kelley Blue Book, Lexus