Hihetetlen állapotban maradt fenn ez a háromezer éves kard

kard
Hihetetlen állapotban maradt fenn ez a háromezer éves kard
Vágólapra másolva!
A Bajor Műemlékvédelmi Állami Hivatal régészei bejelentették, hogy egy kitűnő állapotban megőrzött bronzkori kardot találtak a németországi Nördlingen városában.
Vágólapra másolva!

A Nördlingen környéki bronzkori maradványok többsége a Krisztus előtt 1300 körül kialakult, úgynevezett urnamezős kultúrához tartozik és gyakran több helyi kultúrára oszlik a tágabb urnamezős hagyományon belül. Az urnamezős kultúra az azt megelőző tumulus-kultúrából nőtt ki, és fejlett fémfeldolgozási készségeket fejlesztett ki a bronz fegyverek és páncélok terén.

A kultúra elnevezése a halottak elhamvasztásának és hamujuknak mezőkbe temetett urnákba helyezésének szokásából ered.

A kardot egy férfi, egy nő és egy gyermek maradványai mellett találták egy sírmelléklet és fegyverek között. A felfedezés rendkívül ritkának számít Németországnak ezen a részén, mivel a legtöbb sírhalmot már régen kifosztották az ókorban, vagy a 19. században már felnyitották.

Hihetetlen állapotban maradt fenn ez a háromezer éves kard Forrás: Dr. Woidich

A fegyver a bronz D típusú rixheimi kardokhoz hasonlít, mivel szilárd markolattal rendelkezik, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a nyelet öntötték a pengére, bár a kard típusát „nyolcszögletűnek" írták le.

A markolatát ékesen díszítették, a pengén viszont nincsenek ütésnyomok. Ez a szakemberek szerint arra utalhat, hogy a kardnak szertartási funkciója volt vagy magas státusz szimbólumot jelképezett. A kutatók szerint ettől azonban még hatékonyan szolgálhatott fegyverként is, mivel a penge elülső részének súlypontja azt jelzi, hogy túlnyomórészt vágásra használnák.

– mondta Mathias Pfeil, a bajor műemlékvédelmi hivatal vezetője a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Már most kijelenthetjük azonban, hogy az állapot kivételes; egy ilyen lelet nagyon ritkának számít!

Jelenleg azt vizsgálják, hogy a kardot helyben készítették-e, vagy importálták. A bronzkorban az ilyen típusú nyolcszögletű kardok három fő központban terjedtek fel: Dél-Németországban, Észak-Németországban és Dániában.

Az öntési technikák és a díszítés összehasonlítása azt mutatja, hogy az észak-dániai nyolcszögletű kardok egy része nyilvánvalóan dél-német formák másolata, míg más darabok valódi import vagy „vándormesterek" termékei lehetnek.