Nem változott az alapkamat

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
Vágólapra másolva!
Nem változtatott a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén, tovább szűkítette ugyanakkor a kamatfolyosót.
Vágólapra másolva!

A döntéssel a kamatfolyosó felső széle 19,5 százalékról 100 bázisponttal, 18,5 százalékra csökkent.
A kamatfolyosó alsó szélét változatlanul 12,5 százalékon hagyta a testület.

A jegybank folytathatja a kamatok összezárását

A javuló kockázati megítélés fennmaradása esetén a jegybank folytatja a következő hónapokban is az egynapos tenderek kamatkondícióinak a közelítését az alapkamathoz - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen kedden.

Ez értelmezhető a kamatcsökkentés megindításaként is, hiszen a pénzpiaci szereplők számára az irányadó kamatmérték elsősorban az egynapos tenderek mindenkori kamatkondíciói.

Virág Barnabás megjegyezte, hogy a keddi ülésen a monetáris tanács további lépéseket tett a kamatkörnyezet májusban megkezdett normalizációja irányába: az egynapos fedezett hiteleszköz kamata - tehát a kamatfolyosó felső széle -, a kötelező tartalék választható részére fizetett kamat, illetve az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere tenderek esetében is 100 bázispontos csökkenésről döntöttek.

Az alapkamat jelenlegi 13 százalékos szintjét a testület megfelelőnek tartja, annak változtatása az infláció számottevő csökkenését követően kerülhet napirendre - erősítette meg.

Az alelnök a kamatdöntést követő háttértájékoztatón azt is megjegyezte, hogy

az infláció érezhetően mérséklődni kezdett, így az év végére - összhangban a kormányzati várakozásokkal - 10 százalék alá, egyszámjegyűvé mérséklődhet mértéke.

Az egynapos tenderek kamatkondícióban mostantól hatályos változtatás ugyanakkor azt is jelenti, hogy a magyar pénzintézetek kiemelt ügyfelei - akik számára ezermilliárdos nagyságrendben végeznek lekötéseket a pénzintézmények - betéteik után kisebb kamatokra számíthatnak - jegyzi meg gyorsértékelésében a Bank360.