Itt vannak a legújabb kormányzati döntések - élőben a Kormányinfó

Kormányinfó, 2023.06.19., Gulyás Gergely
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Vágólapra másolva!
Csütörtökön délelőtt is Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
12:12
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Kormányinfó

Csürtörtökön délelőtt is Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

12:17
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Gazdaságvédelmi lépések

A háború miatt rendkívül megemelkedett energiaárak legyengítik a gazdaságot, óriási terhet jelentenek a vállalkozásoknak. A kormánynak minden eszközzel élnie kell, ami lendületet visz a gazdaságba, hogy meg tudja őrizni a munkahelyeket és a gazdasági növekedést, ezzel a költségvetési forrásokat is - mondta a június 19-i Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki több intézkedést is bejelentett.

12:24
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek voltak a legfőbb döntések

Árplafont vezet be a kormány az áramra három szektorban, az árplafont július 1-jétől nettó 200 euró/megawattórában állapítják meg, és a feldolgozóiparra, a szálláshely-szolgáltatásra, valamint a raktározásra, szállításra vonatkozik. Olyan szektorokról van szó, amelyek a gazdaság teljesítményére és az inflációra a legnagyobb hatással vannak, mivel ezek termelő tevékenységek.
A gazdaságvédelmi akciótervbe illeszkedő döntésként a kormány arról is határozott, hogy lehetővé teszi a SZÉP-kártyák felhasználását hidegélelemre. Kiemelte: augusztus 1-jétől december 31-ig erre korlátlanul lesz lehetőség, és ezzel egyidejűleg azt is lehetővé teszik, hogy ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya keretét, amelynek maximális összege 450 ezer forint, további 200 ezer forinttal megemeljék a kedvezményes szabályoknak megfelelően.
A gyógyszerforgalmazó cégek esetében a kormány arról döntött, hogy július 1-jétől az extraprofitadójuk felét leírhatják, ha azt beruházásra vagy kutatás-fejlesztésre fordítják.

12:41
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik.

12:44
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Így változik a babaváró hitel szabálya

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a szerdai kormányülésről azt mondta, hogy a családtámogatási rendszert áttekintették. A babaváró-hitel és a csok-támogatás esetén a kormány változtatásokról döntött. A babaváró hitel esetében összege 11 millió forintra nő, és 2024. január 1-től azok vehetik fel, akik esetében 30 év alatt van a hölgy tag. A 30-40 év közötti hölgyek esetében is lehetséges a felvétel, ha a terhesség igazolt. 

12:47
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Mutatjuk, hogyan változnak meg a CSOK szabályai

A CSOK esetében jelenleg a kisebb településeken működik, míg a nagyvárosokban ma már a CSOK-hitel mellé bankhitelt is fel kellett venni - mondta Gulyás. Éppen ezért a kormány úgy döntött: a falun lévő CSOK-szabályok maradnak, ugyanakkor a városi CSOK-ot nem lehet igénybe venni 2024. január 1-től. A falusi CSOK szabályai megmaradnak, sőt emelkednek a támogatási összegek. Mostantól egy gyermek esetében 1 millió forintra emelkedik, 2 gyermek esetében 4 millió forintra nő, míg 3 gyermek esetében 15 millió forintra nő a támogatás összege - ismertette Gulyás.  

12:48
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Új szabályok lesznek az 5000 fő feletti településeken

A kormány azzal bízta meg a családügyi minisztériumot, hogy az 5000 fő feletti településekre új támogatási formákat dolgozzon ki - mondta a miniszter. 

12:51
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Augusztus 1-től megszűnik az élelmiszerárstop

Az élelmiszerárstopokról azt mondta Gulyás, hogy év végére az előrejelzések szerint december előtt lehetséges lesz az egyszámjegyű infláció elérése. Az élelmiszerárstop augusztus 1-jével megszűnik. A kötelező akciózás mértékét pedig 15 százalékra emeli a kormány - mondta Gulyás Gergely. A kötelező akciózást kiterjesztik az élelmiszerárstop hatálya alá tartozó termékekre, és itt a bruttó beszerzési árból fognak kiindulni, és azt kell 15 százalékkal akciózni.  

12:53
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Részvétnyilvánítás

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban. A kormány nevében részvétét fejezte ki a miniszter is a családtagoknak. Szólt arról is, hogy azonnali vizsgálat kezdődött, és annak eredményéről tájékoztatást adnak.   

13:01
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Gulyás: Ezt nem hagyjuk

Gulyás kérdésre elmondta, hogy nem hagyják, hogy bevándorlóország legyen Magyarország. 

13:03
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

"Mindent elképzelhetőnek tartunk"

Miért gondolják, hogy kifutottak a pénzből? - tette fel a kérdést annak kapcsán Gulyás Gergely, hogy Brüsszel újabb 50 milliárd eurót kért Ukrajna támogatására. Amikor többletbefizetésekről beszélt Ursula von der Leyen, akkor arcpirító, hogy közben Magyarország és Lengyelország nem kapott még forrásokat.

- mondta a miniszter annak kapcsán, hogy elképzelhető, hogy Ukrajna kapta meg a hazánknak járó forrásokat.

Gulyás Gergely: Mindent elképzelhetőnek tartunk Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
13:09
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb részletek jöhetnek a dollárbaloldal botrányáról

A kormány tárgyalta ezt a jelentést, és támogatja a nyilvánosságra hozást, a nemzetbiztonsági elnök is nyilvánosságra hozatalt sürget - mindezt azzal kapcsolatban mondta az Origónak Gulyás Gergely, hogy a baloldal 2022-es külföldi támogatásáról szóló nemzetbiztonsági jelentést újabb részleteinek nyilvánosságra hozását sürgette Kocsis Máté. A törvényeket mindenkinek be kell tartani, ez a baloldalnak nem sikerült - tette hozzá. Elképesztő, ahogyan a dollárbaloldal az ország és a törvény ellen vétett, nem megengedett sehol sem, hogy külföldről támogassák a pártokat - mondta a miniszter. Beszámolt, hogy eddig nem ismert részletek kerülhetnek nyilvánosságra a botrányról, ha zöld utat kapnak a nemzetbiztonsági bizottság elnökétől.

Újabb részletek jöhetnek a dollárbaloldal botrányáról Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
13:14
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Marad a magyar katonai kontingens mérete Koszovóban

A jelenlegi magyar kontingens marad egyelőre Koszovóban - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. Bízik benne, hogy a szerb elnök megfontolja Orbán Viktor kérését a három koszovói rendőr szabadon engedése ügyében.

Nem változik a koszovói magyar katonai kontingens mérete Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
13:18
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Gulyás: Ez sajnálatos döntés

Gulyás kérdésre elmondta, sajnálatos, hogy az uniós bíróság olyan döntést hozott, miszerint, hogy a külképviseleteken kell beadni a menedékkérelmeket, az jogszerűtlen. Lehet bírósági ítéletekre hivatkozni, de Európa a migráció problémáit nem tudja megoldani, amíg nem a határon kívül bírálják el a menedékkérelmeket. 

13:24
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

A KLIK dönt az iskolafelújításokról

Gulyás kérdésre elmondta, hogy az iskolafelújítások esetében a Klebelsberg Központhoz kell fordulniuk, hogy döntsenek a felújításokról. 

13:31
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

A nyugdíjak összegét az infláció mértékével fogja emelni a kormány

Gulyás kérdésre elmondta, a nyugdíjak összegét az infláció mértékével fogja emelni a kormány. Az idei folyamatokat figyeli a kormány, és az őszi adatok kedvezőbbek lesznek, mint amit várt korábban a kormány. Akár még a 15 százalékos inflációs célkitűzés megalapozott lehet, és ha efölött lesz a drágulás, akkor kompenzálni fog a kabinet - mondta Gulyás.

A kormány bizakodó az infláció kapcsán Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
13:34
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Gyurcsány várta el Karácsonytól, hogy háborúzzon

Gulyás kérdésre elmondta, Gyurcsány várja el Karácsonytól, hogy háborúzzon a kormánnyal, és ennek vagyunk tanúi az elmúlt hónapokban. A 2019-es 160 milliárról 270 milliárd fölé emelkedett a budapesti iparűzésiadó-bevétel. Az biztos, hogy a szolidaritási adó növekedése lényegesen kisebb Budapesten, mint az IPA-bevétel növekedése. Ha valaki 4 év alatt csődbe viszi a fővárost, akkor jobb máshol keresni a felelőst, de jó lenne választ kapni arra, hogy hová lett a 200 milliárdos tartalék. 

13:42
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Addig nehéz bejelenteni valamit

Amíg nem állapodunk meg egy beruházóval, addig nehéz bármit is bejelenteni - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az ácsi katódgyár esetében még az állami támogatás mértéke nem ismert - tette hozzá. Eddig mindenki örült a beruházásoknak, és az emberek többsége ezután is így van ezzel, a közmeghallgatáson meg lehet fogalmazni majd a panaszokat. 

13:47
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Dollárbaloldal: Pár napon belül nyilvános lesz a jelentés

Miután a nemzetbiztonsági bizottság elnöke kezdeményezi a titkosítás feloldását, akkor pár napon belül nyilvános lesz, sok új részlettel - mondta Gulyás.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
13:58
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért magasabb az infláció Magyarországon

Lényegesen nagyobb Magyarország nyersanyag-kitettsége, mint a szomszédos országoknak, valamint a tavalyi aszály is hozzájárul a régiós országoknál nagyobb dráguláshoz - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

14:02
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Gulyás: Ez a legfőbb szabályozási elv

A legfőbb magyar szabályozási elv, hogy a külföldiek nem vehetik el a magyarok munkáját. Eggyel sem lehet több vendégmunkás, mint ahány üres álláshely van - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
14:06
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Politikai döntés, hogy megkapjuk-e a kohéziós forrásokat

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, nincs törvényalkotási teendő azzal kapcsolatban, hogy a kohéziós forrásokhoz hozzájuthat-e Magyarország, mert ez egy politikai döntés.  

14:14
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Gulyás: Ez rendkívül nehéz helyzetet teremt Ukrajnának is

A Miniszterelnökség vezetője kérdésre elmondta, Ukrajna számára is rendkívül nehéz helyzetet eredményezne, ha a jövőre lejáró gázszerződésük nem kerülne megújításra Oroszországgal. Gulyás szerint meg fog oldódni ez a probléma.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
14:20
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Optimista a jegybank

Egyelőre nem kell újratervezni a jövő évi költségvetést, de meglehetősen nehéz becslést készíteni a várható folyamatokkal kapcsolatban. A jegybankhoz képest a kormány lényegesen pesszimistább az infláció tekintetében - mondta Gulyás. 

14:22
június 22, 2023
Vágólapra másolva!

Vége a Kormányinfónak

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.