Súlyosabb büntetést kaphat Donáth Anna szexuális ragadozó apja

Donáth László, Donáth Anna, montázs
Vágólapra másolva!
Az ügyészség nem elégszik meg Donáth Anna apjára, Donáth Lászlóra kirótt büntetéssel.
Vágólapra másolva!

Súlyosításért fellebbez a vádhatóság Donáth László volt evangélikus lelkész, baloldali politikus elsőfokú ítélete ellen – írta meg a Magyar Nemzet a Mandinerre hivatkozva. A portál felidézte, hogy a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság június 12-én bűnösnek mondta ki Donáth Lászlót kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés, valamint testi sértés vétségében, amiért még 2019-ben több alkalommal szexuálisan zaklatta és a vád szerint egy vita alkalmából fojtogatta is az általa vezetett Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik dolgozóját. A bíróság mindezekért egymillió forint pénzbírsággal sújtotta a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna apját.

Donáth László, Donáth Anna Forrás: MTI/Soós Lajos, Momentum

Donáth Anna apját, Donáth Lászlót először tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésben ítélte a bíróság két és fél év felfüggesztett börtönre, azonban Donáth a tárgyalás megtartását kérte, az eljárás végén pedig csak becsületsértésben találták bűnösnek, jelentősen enyhítették büntetését és csupán hatszázezer forint pénzbírsággal sújtották. A szeméremsértés esetében az eljárást megszüntették.

Az ügyészség azonban az ítélet hatályon kívül helyezését kezdeményezte éppen azért, mert a bíróságnak – az eljárás megszüntetése esetén is – törvényi kötelezettsége lett volna megállapítani a tényállást a szeméremsértés vétsége miatti eljárásrészben.

A Fővárosi Törvényszék helyt adott az ügyészségi indítványnak, hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte a II. és III. Kerületi Bíróságot.

A múlt héten kihirdetett, elmarasztaló ítélet ellen a védelem már a tárgyaláson bejelentette a fellebbezést, az ügyészség azonban három nap gondolkodási időt kért. A vádhatóság álláspontja szerint a pénzbüntetés nem bír elég visszatartó erővel, ugyanis az, hogy a vádlott az ítélet szerint munkakörét és bizalmi viszonyát használta fel az elkövetéshez, fokozza a társadalomra való veszélyességet.

Az ügyészség ezért azt indítványozza, hogy a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje Donáth Lászlót.

Miután mindkét fél fellebbezést nyújtott be, biztossá vált, hogy az elsőfokú ítélet nem emelkedik jogerőre, az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd.