Új Wagner-csoport születik? Már meg is van Prigozsin utódja

orosz nemzeti gárda Putyin Zolotov
Picture taken on May 24, 2007 in Vienna, shows Russian President Vladimir Putin flanked by the chief of his security service, General Viktor Zolotov (L). Russian President Vladimir Putin on April 5, 2016 announced the creation of powerful new National Guard security force in Russia. The National Guard will answer directly to Putin and tackle terrorism and organised crime, and will be led by interior ministry troop boss Viktor Zolotov, who previously headed Putin's own security detachment. / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Viktor Zolotov, az orosz Nemzeti Gárda vezetője újságírói kérdésekre elmondta, hogy a Nemzeti Gárda új fegyvereket és tankokat is kapni fog.
Vágólapra másolva!

Zolotov szerint komoly fejlesztés fog végbemenni a Nemzeti Gárdában, amely során az alakulat modern fegyvereket és harckocsikat is kapni fog. Beszámolt arról, hogy a hatóságok a Wagner-lázadás során tökéletesen jártak el, a Wagner-konvoj könnyűnek látszó menetelése csak azért volt lehetséges, mert a Nemzeti Gárda Moszkvában összpontosította az erőit.

Viktor Zolotov és Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Zolotov a lázadás során folyamatosan kapcsolatban állt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, szerinte bármilyen provokációt, amely a fővárosban történt volna a lázadás hatására, azonnal elnyomtak volna. A Nemzeti Gárda vezetője kijelentette, hogy a Wagner nem lett volna képes Moszkva elfoglalására.

Arról is beszélt, hogy a Wagner-lázadókat minden bizonnyal a Nyugat készítette fel, hiszen az amerikaiak már hetekkel korábban tudtak arról, hogy mi fog történni.

A Nemzeti Gárda fejlesztésével kapcsolatos hír időzítése egyáltalán nem véletlen. Az orosz vezetésben mostanra tudatosult, hogy az országon belüli rendfenntartó erők katonai szintre emelése elengedhetetlen ahhoz, hogy háborús időkben meg tudják előzni a hasonló lázadásokat és provokációkat.

Az orosz Nemzeti Gárda létszáma nagyjából 400 ezer fő (170 ezer fő a védelmi alakulat tagja), ami modern fegyverekkel és harckocsikkal megtámogatva még a jelenleginél is félelmetesebb erő lehet.

Zolotov egyébként Prigozsinnal is szoros összeköttetésben volt, mindketten Vlagyimir Putyin orosz elnök szentpétervári köréhez tartoztak, Zolotov egy időben Putyin testőreként is dolgozott. 2016-ban kapta a megbízást, hogy alapítsa meg a Nemzeti Gárdát, ezzel egyidejűleg pedig az orosz biztonsági tanácsban is széket kapott.