Levágott lófejet küldött a kanadai sajtónak a Google

laptop notebook számítógép internetezés zenehallgatás home office computer music
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A Facebookkal összezárva csődbe vinné a tartalmaik linkeléséért pénzt követelőket.
Vágólapra másolva!

Nagy port kavart a Kanadában pár napja megszavazott törvény, amely jogdíj fizetésére kötelezné a Metához és Google-höz hasonló techcégeket a médiakiadványok tartalmainak linkeléséért. A Meta azonnal bejelentette, hogy nem hajlandó fizetni, inkább kitiltja a kanadai sajtót a Facebookról és az Instagramról, meg is kezdte egyes felhasználóknál az anyagaiktól mentes hírfolyam tesztelését.

Tönkretétellel fenyegeti a kanadai médiát a Google-Meta duó Forrás: Artem Podrez / Pexels

A Google ennél szolidabban kommentálta a fejleményt, állítása szerint a törvény jelen formájában elfogadhatatlan számára, azonban kész tárgyalni és megállapodásra jutni. Ehhez képest a vállalat most képletesen elküldte a levágott lófejet a kanadai médiának: amelyik kiadvány a törvényre hivatkozva pénzt követel a tartalmainak linkeléséért a jövőben, azt nem csak a Hírek szolgáltatásából,

de az internetes keresőjéből is kipenderíti.

A Meta és a Google ezzel kivillantották a foguk fehérjét, hiszen az érintett kiadványok forgalmának hatalmas része nem az olvasók közvetlen látogatásain keresztül, hanem a techcégek szolgáltatásainak közvetítésével érkezik. A közösségi oldalakról és a keresőmotorból való kitiltásuk miatt egyik napról a másikra drámaian bezuhanna a megbüntetettek látogatottsága, ami a köddé vált hirdetési bevétel miatt rövid időn belül akár csődbe is vihetné a jellemzően alapjáraton is szorult helyzetben lévő kiadványokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!