Diplomáciai vita tört ki Thaiföld és Srí Lanka között egy elefánt miatt - videó

thaiföld elefánt
Vágólapra másolva!
Srí Lanka és Thaiföld között diplomáciai vita alakult ki egy elefánt miatt, ami szent állatnak számít mindkét országban. Thaiföld azt állítja, hogy rosszul bántak az állattal. Srí Lanka miniszterelnöke hivatalosan kért bocsánatot a thai királytól.
Vágólapra másolva!

Egy 2001-ben Srí Lankának ajándékozott elefánt visszatért szülőföldjére, miután diplomáciai vita alakult ki az állat bántalmazása miatt.

Srí Lanka és Thaiföld egyaránt szent állatnak tekinti az elefántokat.

A thaiföldi királyi család 2001-ben három elefántot, köztük Muthu Radzsát ajándékozta a Srí Lanka-i kormánynak, hogy vallási ereklyehordozóként képezzék ki őket.

A 29 éves Muthu Raja az ország déli részén lévő egyik templomba került.

Állatvédő csoportok azt állítják, hogy a templomban egy fakitermelő brigádban dolgoztatták az állatot, és hogy egy régóta elhanyagolt sérülés miatt merev lett Raja egyik lába.

Ezért Bangkok követelte az állat visszaszolgáltatását.

Srí Lanka miniszterelnöke hivatalosan kért bocsánatot a thai királytól.

A 4000 kilós elefántot egy speciálisan erre a célra épített acélketrecben, négy thaiföldi állatgondozó és egy Srí Lanka-i állatkerti gondozó kíséretében szállították vissza repülővel Chiang Maiba.

Hidroterápiát végeznek rajta, hogy kezeljék a lábán lévő sérülést.

A thaiföldi kormány három évvel ezelőtt aktivisták tiltakozásának hatására leállította az elefántok tengerentúlra küldését - mondta a thaiföldi környezetvédelmi miniszter.

A bangkoki vadvédelmi hivatal közölte, hogy figyelemmel kíséri a már tengerentúlra küldött thaiföldi elefántok jólétét - írta a BBC.