Hatvankét termékkategória árait követhetjük itt nyomon

élelmiszerek, kötelező akciózása, árleszállítása, 2023.06.01., kormányzati intézkedés,
Budapest, 2023. június 1. A 2023. június 1-jétől életbe lépő kötelező akciózásban szereplő termék ártáblája a budapesti Corvin Bevásárlóközpontban lévő CBA üzletben 2023. június 1-jén. Ezen a napon elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Ez egy újabb kormányzati intézkedés a magyar családok és nyugdíjasok védelmére. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra. Valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket szükséges a kötelező akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron értékesíteni. MTI/Hegedüs Róbert
Vágólapra másolva!
Az első két napban közel kétszázezren vették igénybe az online árfigyelő rendszert a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint.
Vágólapra másolva!

Az online árfigyelő rendszer július elsején kezdte meg a működését. A honlapot a Gazdasági Versenyhivatal és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium hozta létre annak érdekében, hogy a lakosság folyamatosan követni tudja a legfontosabb termékek árait – emlékeztet a Világgazdaság cikke.

Az online rendszerben 62 termékkategória árai lelhetők fel, célja, hogy lejjebb szorítsa az árakat és ezzel együtt az inflációt.

Az első napok tapasztalatai kedvezőek, az érintett áruházláncok már több termék esetén is határozottan csökkentették az áraikat.

A kötelező akciózás mellett online árfigyelő rendszer is segíti az élelmiszerinfláció elleni harcot Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

Az árak mérséklésén keresztül ezt a tendenciát erősítheti a kormány azon intézkedése, miszerint

a kötelező akciózás mértéke augusztus 1-jétől a jelenlegi 10-ről 15 százalékra emelkedik,

ezzel egyidejűleg az árstopokat kivezetik, ugyanakkor a kötelező akciózás a jelenleg még árstopos termékekre is kiterjed majd. Ezek közül előfordulhat majd olyan, amelyik még olcsóbb is lesz, mint a hatósági ár.

Az inflációs adatokat pénteken teszi közzé a KSH, elemzői várakozás szerint, a kötelező akcióknak is köszönhetően a mutató júniusban 20 százalék alá is csökkenhet.