Időjárási műhold rögzíti a villámlásokat az egész Földön

villámlás
A villámlás gyakran a szélsőséges időjárás nyomkövetője.
Vágólapra másolva!
Látványos felvételek terjednek Föld szerte, amit az Eumetsat, az európai időjárás ügynökség hozott nyilvánoságra. - írja a BBC tudomány rovata.
Vágólapra másolva!

Egy új eszköz készítette, amit 36.000 kilométerrel az Egyenlítő fölött helyeztek el Afrikában decemberben. A képkészítő, amint üzembe helyezik, kulcsfontosságú eszköz lesz az előrejelzők számára a vad viharok kialakulásának nyomonkövetéséhez. A villámok gyakran megelőzik a nagy esőket, jégesőket és még a nagy széllökéseket is.

Phil Evans, az Eumetsat főigazgatója fantasztikusnak nevezte a mozit. Azt mondta a BBC Newsnak, hogy az amerikaiaknak pár éve van egy ilyen eszköze az ő területük, de ez az első Európában és Afrikában. Képkészítőnk kifinomultabb felbontása és teljesítménye kifinomultabb, így nagy az izgalom, hogy lehet felhasználni a képeit.

Illusztráció: A Meteosat-12 az európai időjárás megfigyelő rendszer multi billió eurós fejlesztésének része. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-66081621

Az Eumetsat kormányközi szervezet, melynek feladata, hogy kezelje Európa pályán lévő meteorológiai eszközeit.

Jelenleg a nemrégiben kilőtt Meteosat-12 platformot teszteli, ez egy következő-generációs időjárás megfigyelő ürjármű, amitől a tudósok azt várják, hogy egy lépésváltást kezdődik az úgynevezett ultrarövidtávú előrejelzésekben.

Az ultrarövidtávú előrejelzések kihívást jelentő légjöri kondíciók előrejelzése nagyon rövid időhorizontokon, mindössze néhány órán belül. A villámlás viselkedés monitorozása központi része ennek a képességnek.

A Meteosat-12 villámlás érzékelőnek 4 teleszkópos kamerája van, mely Európára, Afrikára, a Közép-Keletre és Dél-Amerika részeire fókuszál. Érzékelőik folyamatosan keresik a felhő-föld, felhő-felhő és felhőn belüli villámok által létrehozott fényimpulzusokat. Ezt képesek nappal, vagy éjszaka csinálni, és még egyetlen villámcsapást is elfognak.

Guia Pastorini az eszközt tervező és építő olasz repüléssel foglalkozó vállalat, a Leonardo munkatársa azt mondta, egy villámlás érzékelés minimum időtartama 0.6 millimásodperc; ez azt jelenti, hogy 1.000-szer gyorsabb, mint egy szempillantás.

A villámlás gyakran a szélsőséges időjárás nyomkövetője. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-66081621

Európában az előrejelzőknek már van nagyon hatékony földi rendszerük a villámlás érzékelésére. Az Érkezés Időkülönbség Hálózat, a ATDNet (Arrival Time Difference Network) érzékeli a villámcsapás által kibocsátott rádió frekvenciából származó kisülést. Radart is használnak.

Simon Keogh az UK Met Office munkatársa azt mondta, hogy azok a villámlás hálózatok általában főleg a felhő-föld villámcsapásokat érzékelik, nem pedig a felhő-felhő, vagy a felhőn belüli villámokat. A felhő-föld villámcsapások csak körülbelül 10%-át teszik ki a légkörben lévő villám tevékenységnek.

Így, a többi 90% felhőn belüli villámtevékenység ez az, amit az optikai műhold érzékel. Keogh teljesen komplementernek látja ezeket a rendszereket.

A Meteosat-12 Föld látképe: Afrikában különösen hasznos lenne az új technológia. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-66081621

És Afrikában, ahol a Föld legtöbb villámlása történik, kevesebb rádió frekvencia rendszer van. A Meteosat információk ezért különösen hasznosak lesznek az előrejelzők számára.

Ugyanez vonatkozik az óceán monitorozásra. A képalkotók figyelik mi történik az Atlanti-óceán felett, aminek javítania kellene a hosszútávú utasszállítógépek biztonságos útvonalválasztását.

A klímakutatókat biztos érdeklik az új képalkotó adatai. Ez segíteni fog nekik sokkal jobb statisztikát készíteni a villámlás időbeli gyakoriságáról. A légkörkémikusok is el lesznek bűvölve. A levegőben lévő nemreaktív nitrogént a villámlás energiája reaktív formába alakítja, ami nitrátként kihullik és termékenyíti a termőföldeket. Egy másik potenciális haszna az lenne, hogy segít javítani azon modellek fejlesztésében, melyek előre jelzik hol keletkezhet erdőtűz a villámcsapás miatt.

A villámlás képalkotó négy különálló teleszkópból áll (arany hengerek). Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-66081621

Az űrjármű tesztelése idén folytatódik. A nemzeti előrejelző ügynökségeknek, mint például az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatala (UK Met Office) Meteo France és DWD (a Német Meteorológiai Szolgálat) rutinszerűen kellene használniuk a Meteosat-12 információit 2024 elején.

Egy felgyorsított videó villámlásról Sahel, Európa és Közép-Afrika területén.

(Forrás: BBC News: https://www.bbc.com/)