Volt, akitől 39 millió forintot loptak el az internetes csalók

Illusztráció
Vágólapra másolva!
Továbbra is sokan esnek áldozatul internetes csalóknak, volt akitől több tízmillió forintot loptak el és volt olyan is, akit többször is átvertek. A rendőrség ismét felhívja a figyelmet azokra a részletekre, amikre oda kell figyelni, ha nem akarunk a csalók áldozataivá válni.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapban Tolna vármegyében több tucat olyan feljelentés érkezett a rendőrségre, amelyeket internetes csalások áldozatai tettek. A június eleje óta elrendelt több, mint 40 ügyben volt 20 és 39 millió forinttal megkárosított ember, de nem ritkák a pár milliós esetek sem.

Egy esetben az is megtörtént, hogy egy olyan embert vertek át, aki már korábban „romantikus csalás" áldozatává vált és azt ígérték neki, hogy visszaszerzik a pénzét, amivel újabb kétmillió forintot csalva ki tőle.

A csalók különböző internetes hirdetési oldalakon (pl. Marketplace, Jófogás, Vinted) eladásra kínált termékekre jelentkeznek vevőként. A vásárláshoz e-mail címet kérnek, amelyre az eladó később egy olyan e-mail üzenetet kap, amely látszólag a hirdetési oldaltól, futárcégtől, vagy valamelyik szolgáltatótól (pl.: NETFLIX) származik.

Az emailekben különböző módokon akarják megszerezni az emberek bankkártya adatait.

Illusztráció Forrás: police.hu

Sok esetben banki alkalmazottnak adják ki magukat a csalók és válogatott módon próbálják meggyőzni az áldozataikat, hogy ők tényleg azok, akiknek mondják magukat.

Így próbálják rávenni a kiszemeltet, hogy adja meg kártyájának lejárati dátumát és a CVC kódját, ezeket azonban soha nem szabad megadni.

A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a csalókat elfogja, a lakosságot pedig két nagyon fontos dologra figyelmezteti.

Az első, hogy senkinek ne adjuk meg a bankkártya adatainkat, a második pedig az, hogy ne kattintsunk olyan linkre, amely bizonytalan forrásból származik.