Itt az extrém hőség, életbevágóan fontos a meleg elleni védekezés

Dunakeszi szabadstrand hőség, meleg, időjárás, nyár, kánikula, víz,napozás, fürdés, nap, strand, Duna, fürdés, 2021.07.07.
Vágólapra másolva!
A héten megérkezett Magyarországra az idei nyár eddigi legmelegebb időszaka: az egész országban tartósan 32-37 Celsius-fokra lehet számítani, sőt máshol még ennél is nagyobb lesz a hőség. Az Origo összeszedte a legfontosabb tippeket a meleg elleni védekezéshez, hogyan viseljük el a kánikulát, illetve mire figyeljünk, hogy a lehető legkönnyebben vészeljük át az extrém hőség hatásait.
Vágólapra másolva!

A héten Magyarországra is megérkezik a hőség. Az egész országban tartósan 32-37 Celsius fokra vagy még nagyobb hőségre számíthatunk, ennek megfelelően szerdáig kiadták a harmadfokú hőségirasztást. Vasárnap megdőlt az idei szezonrekord, Derekegyházon 38,1 fokot mértek.

Az éjszaka sem fog felüdülést hozni, jellemzően 19 és 20 Celsius fok között alakul a hőmérséklet.

Az előrejelzések alapján hétfőn még hasonló kánikula várható, de utána napokig nem lesz ilyen meleg.

Az Origo összeszedte a leghasznosabb tanácsokat, hogy mire figyeljünk, amikor tartósan ilyen magas a hőmérséklet, illetve hogyan küzdhetünk a kánikula ellen:

A legmelegebb órákban ne tartózkodjunk a tűző napon

Az egyik legfontosabb meleg elleni védekezés, hogy kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye.

A káros UV-B sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére.

Extrém melegben ne tartózkodjunk a tűző napon Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel forróság idején

Kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Fontos a só pótlása is.

Annak, aki testmozgást végez a melegben, vagy a szabadban dolgozik, többet kell innia, akár napi 3 litert is.

A hőség miatt autót vezetni is veszélyesebb

A közlekedés során a hőség csökkentheti a koncentrációs képességet, autóval több órás útra indulóknak kiemelten fontos, hogy legyen náluk megfelelő mennyiségű víz.

Nagy melegben a sofőrök is ingerlékenyebbek, legyünk türelemmel a közlekedésben velünk együtt résztvevők iránt.

Nagyon fontos, hogy ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt kocsiban kánikula idején, ilyenkor a benti hőmérséklet rendkívül rövid idő alatt drasztikusan megemelkedik.

Hat hónaposnál (egyévesnél) fiatalabb csecsemőt semmilyen mértékben nem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni.

Mit együnk, ha beköszönt a nagy meleg?

A meleg elleni védekezés egyik legfőbb eszköze a táplálkozás. A nagy hőség idején fontos, hogy együnk sok friss, szezonális gyümölcsöt: cseresznyét, málnát, meggyet, dinnyét, egrest.

A gyümölcsök azon túl, hogy sok-sok vitaminnal és nyomelemmel gazdagítják a testünket, rengeteg vizet tartalmaznak, így a rehidratálásban is segítenek. Ha pedig behűtve fogyasztjuk őket, még frissítőbbek.

A nyári hőségben jól esik a dinnye Forrás: NAK/Zsocc

Ebédre a főtt ételek helyett inkább nyers, könnyű fogásokat válasszunk, és keressük a magas víztartalmú finomságokat,

ÍGY PÉLDÁUL AZ UBORKÁT, A HIDEG LEVESEKET, A SALÁTÁKAT!

Jó ötlet az is, hogy ma mindig van nálunk egy palack víz. Nem lehet tudni, mikor került az ember dugóba vagy esetleg várni kell valahol.

A legjobb ha félig fagyott vízzel indulunk el, ugyanis az sokkal később melegszik fel.

Még több táplálkozási tippet olvashat az Origón.

Így öltözzünk a nyári melegben

A Házi Patika azt írja, hogy a melegben jó, ha bőrünk szellőzik: az izzadság akadály nélkül és gyorsan elpárologhat róla. Ezért érdemes jól szellőző, laza, vagyis nem tapadós (magas pamuttartalmú) ruhát választani.

Emellett a fejet és az arcot is védeni kell: ha huzamosabb ideig tartózkodunk a napon, viseljünk kalapot vagy más fejfedőt, szemünket napszemüveggel védjük.

A hőségriadó egészségügyi kockázattal is jár

Nyáron akár több alkalommal is hőségriadót adhatnak ki, amely több szempontból is egészségügyi kockázatokkal jár. Ezért kifejezetten fontos a meleg elleni védekezés.

Bárkinek okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a csecsemők és a fiatal kisgyermekek, a 65 évnél idősebbek, fogyatékosok, szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők.

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat okozhat.

Kánikula idején ők, ha lehet tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzanak naponta többször is langyos vízzel.

A melanoma a szem leggyakoribb daganata, aki a nagy melegben óvni akarja a látását, helyes, ha UV-A és UV-B védelmet nyújtó, megbízható napszemüveget visel - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre már megjelenik a katasztrófavédelem Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás (VÉSZ) applikációban, így könnyen és hatékonyan tájékozódhat az aktuális riasztásokról.