Zsírosat izzad és két napig szenved a zabálások után az evőversenyek királya

hotdog, hot-dog, evőverseny, verseny, evő, evés, étel, egyesült államok, Brooklyn, Coney Island, Nathan's Famous
NEW YORK, NEW YORK - JULY 04: Defending champion Joey Chestnut (C) competes in the 2023 Nathan's Famous Fourth of July International Hot Dog Eating Contest on July 4, 2023 at Coney Island in the Brooklyn borough of New York City. The men's contest was postponed due to thunderstorms but later happened without spectators allowed into the "arena." The annual contest, which began in 1972, draws thousands of spectators to Nathan’s Famous located on Surf Avenue. Alexi J. Rosenfeld/Getty Images/AFP (Photo by Alexi J. Rosenfeld / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai Joey Chestnut saját korábbi világrekordjától ugyan jócskán elmaradva, de tizenkét perc alatt magába tömött 66 hot-doggal így is megnyerte a július első hétvégéjén rendezett hagyományos brooklyni viadalt. Az amerikai híroldalak kiemelten foglalkoztak vele, és szinte mindenhol a sportszekcióban kapott helyet, noha a sportértéke vitatható az önveszélyes zabálásnak. Ugyanakkor nem is kell annyira erőlködni, ha rá akarjuk húzni a sport címkét a szó szerint páratlan teljesítményre. Az viszont tény, hogy versenyzőként és nézőként is erős gyomor kell a műfajhoz.
  • Sport vagy sem a hot-dog evő verseny?
  • Joey Chestnut, a rekorder
  • Chestnut vs. Rafa Nadal
  • Úgy falok, hogy majd meghalok

Sport vagy cirkuszi mutatvány?

"Margit, ha a táplálkozás tudomány, akkor én egy kolbász- és hurkológiai egyemegi docens vagyok!" - vallja magáról Besenyő Pista, és műbőrkabátos jómadár nem is járt messze az igazságtól. Mert a táplálkozás valóban tudomány, ezt a sportolóknál és különösen az élsportolóknál jobban kevesen tudják. Viszont nincs az a dietetikus, aki ne fordulna le a székről, amikor azt látja, hogy valaki a puszta mennyiségre hajtva sportot űz a táplálkozásból.

Az evőversenyeknek komoly hagyománya van, a világ számos pontján űzik, és szinte mindenféle étekkel lehet csinálni, bár igaz, hogy minél jobban fáj annál jobb:

hiszen mennyivel jobb egy tál erőspaprikát betolni, mint egy tál cseresznyét.

Sokfelé űzik, de sehol nincs akkora felhajtás körülötte, mint az Egyesült Államokban, ahol a vásári piteevőversenyek, de különösen a július 4-i fesztiválok hot dog evő versenyei óriási attrakciónak számítanak.

Egy vásári klasszikus: a piteevőversenynek a világon mindenhol van helye Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A fentiek alapján kimondhatjuk, hogy ez szimplán cirkuszi mutatvány, pedig a profik esetében - mert vannak ám itt is igazi profik, akik nem 20-30 hot doggal bohóckodnak a tizenkét perces őrület során - ez egy nagyon is komoly erőpróba.

Komoly felkészülést igényel, elképesztő koncentráció, állóképesség és kitartás kell hozzá, az indulók pedig jellemzően a saját határaikat feszegetik - pont, mint az igazinak nevezett sportokban.

És, mint az élsportban, olykor itt is történnek tragédiák, mint 2011-ben, amikor a 77 éves ukrán Ivan Mendel fél perc alatt 10 barátfüleszerű töltött tésztát falt be, de nem sokkal később rosszul lett és meghalt. 2019-ben pedig egy amerikai férfi halt meg egy fresnói tacoevő bajnokság során.

Joey Chestnut, a király

A Jóbarátok című sorozat Joey Tribbianiját aligha kell bárkinek is bemutatni: az olasz felmenőkkel bíró srác a lányoknál jobban csak a hasát szerette. A névazonosság nyilván csak a véletlen műve, de a mi Joeynk, azaz Joey Chestnut is a bendőjéről híres. A 39 éves, ránézésre teljesen átlagos testalkatú kentucky srác 2005-ben még a San Jose-i Egyetem hallgatójaként nevezett be első evőversenyére, amit a címvíédő bajnokot legyőzve meg is nyert 11 és fél perc alatt 2,9 kilót befalva a sütve tálalt zöldségből. Fellelkesülve már abban az évben benevezett a Nathan's Famous Hot Dog versenyre Brooklynban, de ekkor, ahogy a következő évben is kikapott a verhetetlennek gondolt japán Kobajasi Takerutól.

De hát mindössze 32 darab zsömlébe bújtatott virsli elfogyasztásával mégis mit várt...

Chestnut azonban érezte magában a tehetséget, 2007 óta valóban nics megállás: akkor győzte le először Kobajasit, és azóta egy 2015-ös kisiklástól eltekintve 16 alkalommal nyerte meg az USA legnagyobb, országos hírű július 4-i evőversenyét. 2021-ben itt állította fel megdönthetetlennek tűnő 76 hot dogos rekordját (10 perc alatt), aminek a közelébe sem nagyon érnek a riválisok.

Elrajtol a 2023. július 4-i Nathan's Favourite Hot Dog bajnokság Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Alexi J. Rosenfeld

Természetesen mondani sem kell, hogy vezeti a Major League Eating (az evőversenyek top ligája) rangsorát, az idei versenyen is akkora favorit volt, hogy a fogadóirodák 3-5000 dollár közötti tétekre fizettek 100 dollár nyereményt, azaz nagyobb esélye van, hogy összejön valaha a Fury-Uszik bokszmeccs, mint annak, hogy valaki legyőzi Joey Chestnutot. De a hivatásos ligából, illetve abból, hogy fogadni lehet rá, megintcsak az jön le, hogy ez bizony sport.

És itt is vannak futóbolondok, akik megzavarják a versenyt. Persze Chestnutot szemelte ki magának, aki egy profi MMA-s fojtással intézte el a rendbontót, majd 63 hot doggal megnyerte a versenyt.

Joey Chestnut a legnagyobbak ellen

No nem a hot dogos tálca mellett, mert ott ő a legnagyobb, de érdekes az az összehasonlítás, amit az ESPN amerikai sportoldal csinált meg, félig-meddig persze viccből, összehasonlítva Chestnut nagy 15/16-os bajnoki rekordját a sportvilág hasonló sorozataival.

Szóval Chestnut 2007 és 2023 között 16-ból 15 alkalommal nyerte meg a Nathan's Famous Hot Dog evőversenyt.

Minden idők egyi legnagyott teniszezője, Rafael Nadal 2005 és 2022 között 14-szer nyerte meg kedvenc Grand Slam-tornáját, a párizsi Roland Garrost.

Rafael Nadal a maga 14 Garros-sikerével van a legközelebb Joey Chestnuthoz Forrás: AFP/Thomas Samson

A szörf egyik királya, Kelly Slater 1994 és 2011 között tizenegyszer zsebelte be a World Surf League bajnoki címét.

A legendás Martin Navratilova 1978 és 1990 között kilencszer nyerte meg a Wimbledonban a női egyest, ebből 1982-87 között sorozatban hatszor.

Tiger Woods 1997 és 2008 között két év (2003 és 2004) kivételével minden évben nyert legalább egy major tornát,

2000-01-ben pedig az ún. Tiger Slamet is megcsinálta, amikor mind a négy nagy verseny trófeáját ő őrizte.

Csapatsportokat tekintve az amerikai Major Ligák királya Bill Russell, a Boston Celtics idén elhunyt legendás kosarasa 11 bajnoki gyűrűvel. A hokis Henry Richard 11, a baseballos Yogi Berra 10, az amerikaifoci GOAT-ja, Tom Brady pedig 7 bajnoki címmel fejezte be zseniális pályafutását.

Egy karrier hihetetlen számai

Még nagyobb étvágyú ember számára is felfoghatatlanok azok a mennyiségek, amiket Chestnut a híres brooklyni versenyeken magába tol. Mint írtuk, itt állított fel 76 hot dogos rekordját, de összesen hatszor jutott 70 hot dog fölé. Azonban nem egysíkú játékos: a MLE-ben 54(!) kategóriábn tartja a rekordot, egybek között - kentucky srác lévén - csirkeszárnyak (182 db 30 perc alatt), főtt tojás (141 db 8 perc alatt), grillsajtos szendvics (47 db 10 perc alatt) és Twinkie nevű édesség (121 db 6 perc alatt) terén sincs nála jobb.

2005 óta 1152 hot dogot (zsömlében, mustárral) falt be, ami 682,5-del több mint a sorban utána következő indulóé.

A győztesek jutalma: a Mustár öv

A Nathan's virslijei 17,1 centisek, azaz Chestnut csak ezeken a versenyeken összesen 197,5 méternyi virslit pusztított el. Csak összehasonlításként: a New York-i Szabadságszobor 93 méter magas... Súlyt is mondunk: az egyenként 56 grammos virslikből immár több mint 64,4 kiló landolt a bajnok feneketlen bendőjében, pont az átlagos pehelysúlyú UFC-harcos súlya - csak, hogy a sportnál maradjunk.

Tíz perc alatt 18-20 ezer kalóriát visz be a hot dog evő versenyeken,

ami a duplája annak, amit Michael Phelps a 2008-as pekingi olimpiára készülve egy-egy edzésnapon betermelt.

Hogy lehet ezt túlélni?

Röviden: nem könnyen. Egy kiadósabb karácsonyi ebéd után alighanem már mindenki találkozott az érzéssel, hogy még egy falat, és neki vége. Nem véletlen, hogy egy-egy nagy versenyre a legjobbaknak is készülniük kell. Chestnut a versenyek előtt teljesen kiüríti a gyomrát, két napos koplalással készül, amikor csak vizet és citromos limonádét iszik. Erre nem csak azért van szükség, hogy több férjen, hanem azért is, hogy a gyomra gyorsabban kezdje meg a töménytelen kaja feldolgozását.

Az idei győzelmet egy közepes teljesítménnyel is behúzta:

A versenyek után gyakori, hogy első útja egy WC-kagyló fölé vezet. A szervezete nagyjából négy óra elteltével kezdi el feldolgozni az irdatlan kajatömeget, addig pedig minden módon igyekszik megszabadulni tőle:

- avatta be az Insider olvasóit a részletekbe 2021-es rekordja után.

"Tisztában vagyok vele, hogy ez roppant megerőltető a testnek. A versenyek után rendszerint nagyon szomjas vagyok, és próbálok minél előbb pihenni, aludni" - mondja Chestnut, aki gyakorta megkapja a kérdést, hogy egyébként hogy tud ránézni még a hot dogra?

- mondja, és azt is elárulja, hogy a Cheez Wiz mustáros, nyershagymás változata a kedvence, de szereti ketchuppal, kimchivel és krémsajttal is.