Kiderült, mikor vetik be az ukránok a pusztító kazettás bombákat

kazettás bomba, Kramatorszk, Ukrajna, háború, Oroszország, bomba
A photograph taken on July 3, 2022 shows an tail section of a 300mm rocket which appear to contained cluster bombs launched from a BM-30 Smerch multiple rocket launcher embedded in the ground after shelling in Kramatorsk, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Genya SAVILOV has been modified in AFP systems in the following manner: [REMOVING "UNEXPLODED" IN CAPTION]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Vágólapra másolva!
Ukrajna megkapta az első szállítmányokat a kazettás lőszerekből, a héten már be is vethetik őket – közölte Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.
Vágólapra másolva!

− magyarázta Sullivan. A Magyar Nemzet összefoglalója szerint a tanácsadó megerősítette azt is, hogy

a több mint száz ország által betiltott fegyvereket azért „kellett" Ukrajna rendelkezésére bocsátani, mert mind Kijev, mind a nyugati szövetségesek fogytán vannak tüzérségi lőszerekből.

Washington még idén januárban jelentette be, meghatszorozza a 155 milliméteres tüzérségi lövedékek gyártásának mennyiségét 2025-re, azonban ez nem elég. Ukrajna egy hónapban mintegy 240 ezer lövedéket használ el – emlékeztetett a Bussines Insider.

− tette hozzá Sullivan.

Washington óriási hibát követ el

A Biden-adminisztráció még július 7-én jelentette be, hogy kazettás lőszerekkel fogja támogatni háborúban álló szövetségesét.

A döntés óriási ellenállást váltott ki a nyugati szövetségesek körében, mivel ezek rendkívül veszélyesek a civilekre nézve.

A kazettás bombák olyan robbanószerkezetek, melyeket általában repülőgépekről – de tüzérségi rendszerekről is indíthatók – dobnak le, a hordozóeszköz pedig több száz kisebb robbanótöltetet rejt magában. Amint eléri a megfelelő magasságot, a hordozóeszköz kiengedi ezeket a robbanófejeket, melyek egy ejtőernyőszerű szerkezet segítségével érik el a célterületet. Itt a becsapódást követően repeszeket szórnak szét. Már ha felrobbannak.

A legnagyobb veszélyt ugyanis azok a bombák jelentik, melyek nem robbantak fel, ezek úgy funkcionálnak, mint a taposóaknák: a vétlen civilek bármikor rájuk léphetnek, vagy más módon érintkezhetnek velük, ekkor pedig már elkerülhetetlen a tragédia.

Putyin megmondta, mire számíthatnak, ha bevetik ezeket a bombákat

− húzta alá Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap. Az orosz elnök hozzátette:

Oroszország eddig nem érezte szükségét annak, hogy bevesse a saját kazettás bombáit, de a reciprocitás elve alapján válaszolhat egy ilyen akcióra.

Putyin a Rosszija 1 orosz televíziónak nyilatkozva kiemelte: meggyőződése, hogy a kazettás lőszerek Kijevbe szállítását és azok felhasználását bűncselekménynek kell tekinteni. Ezt éppen Jen Spaki volt fehér házi szóvivő tavalyi kijelentésére alapozta, aki háborús bűncselekmény elkövetésével vádolta Moszkvát, amikor utóbbi állítólag kazettás bombákat vetett be egy ukrán város ostromakor.

A Világbank legfrissebb becslése szerint Ukrajna aknamentesítése a jelenlegi adatok szerint 37 milliárd dollárba kerülne. Ez a szám jelentősen megnövekedhet, amennyiben mind Kijev, mind Moszkva elkezdi használni a tiltott fegyvereket.

Miért veszélyes, hogy Amerika ragaszkodik a kazettás bombák küldéséhez?

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a kazettás bombák kapcsán korábban az Origónak adott interjúban elmondta, hogy az ENSZ több mint száz országa aláírta, hogy elítéli a kazettás bombák bevetését, használatát. Rengetegszer bevetették már ezt a fegyvert a laoszi háborútól kezdve a kambodzsaiig, és elvileg az oroszok az ukrán háborúban, de ezt nem lehet bizonyítani. Az USA, Kína, Ukrajna, Oroszország, Korea, Irán és több más ország nem írta alá ezt a nemzetközi szerződést.

A KAZETTÁS BOMBÁK AZÉRT ENNYIRE PUSZTÍTÓAK, MERT EGY RÉSZÜK NEM ROBBAN FEL, TEHÁT ÉVEK MÚLVA, AKI BELEFUT EGY ILYENBE, AZT CSONKOLJA, VAGY BELEHAL EGY ILYEN BOMBA FELROBBANÁSÁBA.

A kazettás bomba működése. Forrás: MN gyűjtés

Lehetetlen megmondani a kazettás bombáknál, hogy mekkora arányban robbannak fel és mekkorában nem.

− mondta lapunknak a szakértő.