A hiphopőrület nagyon népszerű, a Campus fesztivál azonban sokszínű maradt

Campus fesztivál Debrecen
Debrecen, 2023. július 20. Performansz a debreceni Campus Fesztivál nyitónapján, 2023. július 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az Ivan & The Parazol dobosa, Simon Bálint úgy látja, sikerült a kezdeti célt elérnie a Campus fesztiválnak: mára méltán mondhatjuk Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei találkozójának a Debrecen városa által támogatott programsorozatot. Noha fő vonzereje a könnyűzene, a Campus fesztivál a megalakulása óta erőteljes kulturális sokszínűségre törekszik, vagyis arra, hogy a koncertek mellett a nappali programokat is vonzóvá tegye az összes generáció számára. A fesztivál mások mellett neves televíziósokat is meghívott a királyi tévé aranykorából, hogy a mai influenszer kultusz idején ők beszéljenek a nyilvánosságról - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Idén is demokratikusan válogatta meg a zenei fellépőit a Campus fesztivál - írja a Magyar Nemzet. A portál szerint a populáris mainstream, az underground, a hiphop, a rap és a kemény rock is jelen van a következő napokban Debrecenben. Ma már nem kérdés az Ivan & The Parazol számára, hogy július közepe a Campusról és a debreceniekről szól.

– fogalmazott Simon Bálint dobos, aki azt is elmondta, április óta fesztiválkörúton vannak az országban.

Zenei színpadból tizenöt van, itt lépnek fel a hazai sztárok, köztük Majka, a fiatalok nagy kedvence, a Valmar, a Margaret Island, a Pál Utcai Fiúk, a Debrecenbe hazatérő Tankcsapda, a Pannonia All Stars Orchestra, a Takáts Tamás Dirty Blues Band, a 30 Y, a Halott pénz és több tucat hazai formáció.

Majka a fiatalok nagy kedvence. Fotó: Polyák Attila - Origo

A debreceni nagyrendezvény mára az egyik legnagyobb magyarországi zenei fesztivál, mégis a szervezők szándéka, hogy mindenkit megszólítsanak a programok: a családosokat éppen úgy, mint az egyetemistákat, vagy az idősebb generációt. A civil jelenlét és a civil kezdeményezések bemutatása is szerepel a programok között.

A horgolás az új jóga című workshop ennek a szenvedélynek a meditatív tevékenységére mutat rá.

Izgalmas beszélgetéssorozatnak ígérkezik a televízió aranykorából meghívott műsorvezetőkkel való találkozás: Endrei Judit és Egri János vélhetően nemcsak a nyolcvanas évek tévénézőinek, de az internet korában az influenszerek követőinek is tud újat mondani a népszerűség velejáróiról.

Péterfy Bori Fotó / Facebook

Szinte a kezdetektől visszatérő fellépő Péterfy Bori a Campuson

Az énekesnő észrevétele szerint a zenei ízlés az utóbbi évek hiphopőrületével nagyon gyorsan változik, Debrecenbe azonban még mindig nagyon sokszínű zenekari felállás érkezik nyár közepén.

– mondta az énekesnő.

Rengeteg program lesz

Az Európa Kiadó (EK) is sokadik éve jár vissza a Campusra. Amikor Menyhárt Jenőt megkerestük, arról beszélt, hogy az EK közönsége mindig bizonyos érzékenység mentén szerveződött, nem egy adott generáció zenekara volt.

– fogalmazott a dalszerző-énekes. Az elmúlt évek alatt látványos fejlődés történt a programkínálat terén is. Míg az első fesztiválon összesen négy fő programhelyszín volt, a nemzetközileg is elismert rendezvényen ma már húsz működik.

A Campus fesztivál sikerét a helyszín, a város adottságai is nagyban erősítik.

A Nagyerdei Stadion, a Nagyerdei Víztorony környezete páratlan a hazai fesztiválpiacon. A látogatók visszajelzései és az évről évre megismételt közvélemény-kutatások alapján a színes programkínálat mellett a helyszín színvonalas kialakítása, a biztonságos nagyerdei környezet áll az elégedettségi mutatók élén. A Campus fesztivál túlmutat a zenei programokon, Debrecen egyik legerősebb kulturális márkája.

Sokan emlékezhetnek arra, hogy 2001-ben Vekeri-tó fesztiválként indult az esemény, majd 2007-ben – elnyerve az Egyetemisták és Főiskolások Országos Találkozójának (EFOTT) rendezési jogát – már sokkal nagyobb léptékben valósult meg a Debrecentől néhány kilométerre található Erdőspusztákon. 2008-ban még ugyanezen a helyszínen, de már Campus fesztivál néven várta a látogatókat, 2009-ben pedig a Nagyerdőre költözött, és azóta a Debreceni Egyetemmel karöltve, Debrecen városának támogatásával (a járványhelyzettel terhelt 2020-as év kivételével) minden nyáron egyre több és több ember számára biztosított biztonságos, színvonalas és felszabadult kikapcsolódási lehetőséget.