Leleplezték Amerikát: előre tudták, hogy az ukrán ellentámadás el fog bukni

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, tüzel, akció, lő, lövés
A Ukrainian artilleryman fires a 2A36 Giatsint-B field gun toward Russian positions near Avdiivka in the Donetsk region on June 23, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
A nyugati vezetők tudták, hogy Ukrajna nagy valószínűséggel nem tudja kiszorítani az orosz erőket állásaikból a tavasszal kezdődött ellentámadás során - írja a Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

A mély és halálos aknamezők, a kiterjedt erődítmények és az orosz légierő együttesen nagyrészt megakadályozták az ukrán csapatok jelentős előrenyomulását.

Az előretörés helyett a hadjárat patthelyzetbe süllyedhet, ami jelentős lendületváltás nélkül életeket és felszerelést emészthet fel.

A nyugati katonai doktrína szerint Ukrajna támadó erejének legalább háromszor akkorának kellene lennie, mint az ellenségé, és a légi és szárazföldi erők jól koordinált kombinációját kellene alkalmaznia.

A kijevi csapatoknak nincs meg a létszámuk, a kiképzésük és az erőforrásaik ahhoz, hogy teljesítsék ezt.

Az orosz légierő együttesen nagyrészt megakadályozták az ukrán csapatok jelentős előrenyomulását Forrás: AFP/Genya Savilov

Zelenszkij a The Wall Street Journalnak adott májusi interjújában elismerte, hogy Oroszország légi fölényben van a fronton, és hogy az ukrán csapatok védelmének hiánya azt jelenti, hogy "sok katona fog meghalni" a harcban.

Ukrajna azt remélte, hogy rést talál az orosz erődítményeken, átáramoltathatja a csapatokat, és olyan pusztítást okozhat, mint amilyet tavaly elértek erői az ellenség soraiban. Ehelyett a váratlanul sűrű aknamezők lelassították Kijev kezdeti támadó erőit, így azok ki voltak téve az orosz repülőgépek és rakéták csapásainak.