Egy családi tragédia mentette meg az olimpiai bajnok sportoló karrierjét

2020 Track Cycling World Championships Sports Track cycling World Championship Track Cycling Horizontal CYCLING WORLD CUP
26 February 2020, Berlin: 26.02.2020, Berlin, Berlin: 2020 Track Cycling World Championships: Katie Archibald (GB) sits in the paddock. Photo: Frank Hammerschmidt Photo: Frank Hammerschmidt//Frank Hammerschmidt (Photo by Frank Hammerschmidt / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A 2-szeres olimpiai-, 4-szeres világ- és 20-szoros Európa-bajnok brit pályakerékpáros, Katie Archibald elárulta, hogy a barátja tragikus halála óta képes félélem nélkül felülni a biciklijére.

Archibaldot tavaly augusztusban érte szörnyű tragédia, amikor párja, a hegyikerékpáros Rab Wardell az országos bajnokság megnyerése után két nappal meghalt. Wardell éppen Archibald mellett feküdt az ágyban, amikor megállt a szíve, és hiába érkeztek meg gyorsan a mentők, már nem tudták megmenteni az életét.

A pályakerékpársport legendája, Katie Archibald a BBC-nek nyilatkozott arról, hogy miként élte át a tragédia napját és az azt követő időszakot.

Katie Archibald a tragédiának köszönhetően már nem félelemmel ül fel a kerékpárra Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Frank Hammerschmidt

„Próbáltam segíteni rajta és a mentők is perceken belül megérkeztek, de megállt a szíve, és nem tudták visszahozni.

– nyilatkozta a 29 éves brit sportoló, aki a tragédia előtt már a visszavonuláson is gondolkodott, mert több súlyos sérülést is elszenvedett, és ezáltal egyre gyakrabban volt benne félelemérzet versenyzés közben. Ám ez megváltozott a tragédia napján.

„Miután elment, nagyjából három nappal később ültem ismét kerékpárra, és

Az ürességet előbb fájdalom töltötte ki bennem, de amikor sportoltam, az segített enyhíteni rajta" – mondta Archibald, aki elárulta, most már a nyeregben ülve ézi magát a legboldogabbnak.

Archibald legközelebb az augusztus elején megrendezésre kerülő pályakerékpáros-világbajnokságon versenyez a kedvenc városában, hazájában, Glasgow-ban.