Újból hiánycikké válhatnak a videókártyák

amd radeon rx 7900 xtx videokártya grafikus kártya
AMD Radeon RX 7900 XTX
Vágólapra másolva!
Az árak csökkenésére biztosan nem kell számítani a jövőben.
Vágólapra másolva!

A mesterséges intelligenciás szolgáltatásokkal kapcsolatos felhajtás sosem látott magasságokba hágása rossz érzésekkel tölthette el a számítógépes játékosokat, hiszen nem titok, hogy ezek tanítása és működtetése során grafikus processzorokat használnak a termékek fejlesztői. Részben piaci forgalomban kapható videókártyákról van szó, részben pedig a különféle módosításokkal specializált, gyorsítókártya változataikat veszik a vállalkozások.

A kriptobányászok után az MI-cégek vásárolhatják fel tömegével a videókártyákat Forrás: AMD

Egyre erősebb a gyanú, hogy a számítási kapacitásaikat kapkodva és pénzt nem kímélve bővíteni próbáló MI-cégek újabb nagy termékhiányt okozhatnak a videókártyák piacán. Most épp a híres-hírhedt Goerge Hotz hacker öntött olajat a tűzre, a férfi részleges önvezető rendszert kínál már meglévő kocsikhoz a Comma AI startupján keresztül, az X-en (Twitteren) megosztott bejegyzésében arról számolt be, hogy vett 7,38 petaflop számítási teljesítményt az AMD-n keresztül.

A megosztott fotó tanúsága alapján a kartondobozokban fogyasztói piacon kapható Radeon RX 7000 videókártyák lapulnak, a kiszedett termék Radeon RX 7900 XTX modellnek bizonyult, de jó eséllyel vegyesen többféle típusról lehet szó. Az említett grafikus vezérlő elméleti FP32 számítási teljesítménye 61,4 teraflop, így ha mindegyik a cége által beszerzett videókártya ez a típus volna, akkor olyan 115 darabot sikerült vásárolni a termékből.

A Comma AI csak egy picinek mondható startup, bő száz videókártya pedig végső soron nem nagy tétel. Mindeközben viszont rengeteg a nagyközönség számára teljesen ismeretlen fél mellett többek közt az OpenAI, a Google, a Meta, és persze Elon Musk nemrég létrehozott xAI cége is próbál minél gyorsabban minél nagyobb számítási teljesítményhez jutni.

A gyorsítókártyák őrült árai és a nehéz beszerezhetőségük miatt számítani lehet rá, hogy ezek a cégek sem félnek majd tömegével fogyasztóknak szánt videókártyákat vásárolni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!