Vágólapra másolva!
Látványos és kényelmes formában érkezhetnek az atlétikai világbajnokságra azok, akik a hajózást választják. A Magyar Hajózási Zrt (MAHART) és a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottsága hajókirándulással egybekötött sajtótájékoztatót tartott vasárnap délelőtt, ahol hasznos információkat osztottak meg a közelgő világbajnokság közlekedési lehetőségeiről.

A MAHART, együttműködésben a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságával, a vb összes versenyprogramja idején folyamatos hajójáratokat üzemeltet a Batthyány tér és a MÜPA hajóállomás között, ahonnan rövid sétával elérhető a Nemzeti Atlétikai Központ bejárata. A menetidő mindössze 15 perc.

A hajójárat a főváros legszebb részein megy keresztül Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fontos közlekedési eszköz lesz a hajó, mivel a vb helyszíne közelében rendkívül korlátozottak a parkolási lehetőségek.

– mondta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

- nyilatkozta Németh Balázs. A belvárosi szállodákban megszálló kiemelt vendégek is a hajókkal érkeznek majd a Nemzetközi Atlétikai Központhoz.

Németh Balázs, a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója szerint hangulatos élményekben lesz része mindenkinek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az este 18.00 órakor kezdődő megnyitóra és az esti programokra készülők 16:30-tól szállhatnak fel az első hajóra a Batthyány téren, amelyek a MÜPA kikötőinél állnak majd meg, néhány száz méterre a Nemzeti Atlétikai Központ bejáratától. A hajóra napijeggyel lehet felszállni, amely 1500 forintba kerül és az adott napon korlátlan számú utazásra érvényes. Bő negyedóra alatt könnyedén el lehet jutni majd a világbajnokság helyszínére.

- tájékoztatott Németh Balázs. További információk és menetrend itt található.

Az Atlétikai Központ mindössze tizenöt percre van hajóval a Batthányi tértől Fotó: Csudai Sándor - Origo

Augusztus 19. és 27. között minden nap, a versenyek időszakához igazodva közlekednek majd a hajójáratok, kivéve augusztus 20-án este, amikor a tűzijáték miatt nem járnak a hajók.

mondta el a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója. A hajók nagyjából 30-40 percenként indulnak majd, de igénytől függően sűrűbben is járhatnak.

A megnyitó napján, augusztus 19-én például már reggel 8-kor indul az első járat a délelőtti versenyekre, ahol többek között Halász Bencének lehet majd szurkolni.

- árulta el Németh Balázs.

A vébé kabalafigurája is biztosan kipróbálja majd a hajókázást Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az idei legjobb eredmények alapján három magyar induló található versenyszámában az első tíz között a jövő szombaton rajtoló budapesti világbajnokság nevezési listája alapján.

A nemzetközi szövetség (WA) honlapján megjelent lista szerint a legjobb magyar az Európa-bajnoki ezüst- és vb-bronzérmes kalapácsvető, Halász Bence. A szombathelyiek klasszis dobója 78,27 méteres ez évi legjobbjával ötödik az indulók között.

Csupán az olimpiai címvédő lengyel Wojciech Nowicki (81,92 m), az amerikai Rudy Winkler (80,88 m), az ukrán Mihajlo Kohan (79,37 m) és a kanadai Ethan Katzberg (78,73 m) előzi meg.

A legszebb magyar hidak alatt vonulnak majd el a hajók Fotó: Csudai Sándor - Origo

- hangsúlyozta ki Németh Balázs.

Autó nélkül érdemes Budapestre is utazni, hiszen a MÁV-Volán csoport kedvezményes, 2023 forintos jegyeket vezetett be az atlétikai vb idejére. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a világbajnokságra érkező napi több tízezer néző a lehető legegyszerűbben, környezetbarát módon és elérhető áron tudjon eljutni a versenyekre.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.